»Ne, pred žrebanjem nisem imel posebnih želja, kajti na razplet pač ni mogoče vplivati. Edino, kar sem si želel, je, da bi se izognili Poljski, Švedski in Islandiji. In želja se mi je uresničila. Lahko bi se torej razpletlo precej slabše za nas, a po drugi strani tudi boljše. Mislim, da je Madžarska nasprotnik po meri. Vsaj majhno prednost za Slovenijo predstavlja povratna tekma na domačem igrišču, čeprav tudi na gostovanjih igramo dobro. A odločale bodo malenkosti,« je po žrebanju na Danskem in tik pred vrnitvijo iz Slovenije na Poljsko, kjer si v Kielcah služi rokometni kruh, dejal kapetan Uroš Zorman.

Za Slovence so bili Madžari usodni že v dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 na Švedskem. Junija 2010 je Slovenija v Ljubljani pod vodstvom takratnega selektorja Zvonimirja Serdarušića zmagala s 27:25, na povratni tekmi v Veszpremu pa v dramatični končnici izgubila s 25:28 in ostala brez nastopa na Švedskem. Na povratnem dvoboju (Škof 18 obramb, Kavtičnik 11 zadetkov) so Slovenci na začetku drugega polčasa vodili že z 19:14. V zadnji minuti pri izidu 28:25 za gostitelje je Zorman zgrešil »zicer« s šestmetrske črte, po obrambi Škofa pa je dvajset sekund pred zadnjim znakom sirene Madžarska po prekršku Gulyasa nad Zormanom ostala z igralcem manj. Dobrih deset sekund pred zadnjim žvižgom sodnikov je selektor Serdarušić namesto vratarja poslal v igro sedmega igralca, a tudi to ni pomagalo, kajti kljub dvema igralcema več Slovencem ni uspelo sestaviti pravega napada z zaključnim strelom. »Zdaj imamo priložnost, da se Madžarom maščujemo za neuspeh iz leta 2010. Kljub tistemu porazu smo na večini preostalih tekem dokazali, da nam Madžari ustrezajo po svoji igri. Upam, da bo povratna tekma z Madžarsko v Velenju, kjer smo imeli nedavno na odločilni kvalifikacijski tekmi proti Ukrajini fantastično spodbudo s tribun,« poudarja kapetan Zorman.

Madžari so na včeraj končanem EP osvojili osmo mesto, na šestih tekmah pa so samo enkrat zmagali (proti Makedoniji z 31:25), dvakrat remizirali (z Islandijo 27:27 in Norveško 26:26) in kar trikrat izgubili (s Španijo 27:34, Dansko 24:28 in Avstrijo 24:25). Toda naši vzhodni sosedi so v Skandinaviji igrali brez prvega zvezdnika Laszla Nagyja, ki je poškodovan. »Z njim so Madžari povsem drugačna reprezentanca, saj se v igri vse vrti okoli njega. Je vrhunski igralec, toda mi se ne smemo ubadati le z njim, ampak z vso madžarsko reprezentanco. Do junija je še daleč, vprašanje pa je, v kakšnih zasedbah bosta po dolgi in naporni sezoni nastopili obe reprezentanci,« dodaja Zorman.

A vprašanje je, ali bo lahko kapetan pomagal slovenski reprezentanci proti Madžarom. Evropska zveza (EHF) še vedno ni izrekla kazni za splošen pretep na kvalifikacijski tekmi Slovenija – Ukrajina v Rdeči dvorani v Velenju, po katerem so neposredne rdeče kartone dobili Zorman, Miha Žvižej in Ševeljev. Mnogi napovedujejo, da se vsem trem poleg denarne kazni obeta tudi prepoved igranja vsaj na eni tekmi, če ne celo na večih. »Za zdaj nimam še nobenih ustnih ali pisnih informacij o tem, kakšne kazni bi nas utegnile doleteti. V nasprotju z Žvižejem in Ševeljevim, ki sta pordečela zaradi sodelovanja v pretepu, sem jaz dobil rdeči karton zaradi predolgega jezika na račun izraelskih sodnikov. Zato ne pričakujem nobene kazni, a po drugi strani je vse mogoče,« se zaveda Zorman.