Peter Prevc je na Japonskem spominjal na hladnokrvnega igralca pokra. Medtem ko se je konkurenca umaknila na trening pred olimpijski igrami v Sočiju, je v turističnem razredu na letalu preletel polovico sveta, da je brez oklevanja vzel tisto, kar mu glede na trenutno formo pripada – rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na skakalnici Okurajama, ki je zaradi spremenljivega vetra polna pasti, je bil v soboto razred zase v pohodu na drugo zmago v karieri. Včeraj mu je očitno manjkala poskusna serija za prebujenje in ogrevanje, saj je tip skakalca, ki vedno potrebuje en skok, da na polno vžge motorje. Zaradi neugodne vremenske napovedi so namreč prireditelji pohiteli s tekmo in jo začeli brez poskusnega skoka. Potem ko je bil po prvem nastopu deveti, je v finalu hazardiral do skrajnosti in v igri številk izgubil interni dvoboj za zmago z Damjanom za šest desetink točke.

Prevc: Na Saporo sem že pozabil

»A ste se že zbudili?« je bil včerajšnji pozdrav Petra Prevca, ko smo ga zjutraj po slovenskem in zvečer po japonskem času (osem ur časovne razlike) poklicali v Saporo. V slogu s svojim značajem novega uspeha ni na veliko proslavljal, ampak nas je šest ur po koncu tekme presenetil z besedami: »Na vse skupaj sem že malo pozabil. Se že osredotočam na naslednjo preizkušnjo v Willingenu. Moram ostati popolnoma zbran in miren. Moji skoki so na visokem nivoju, delam majhne napake, uživanje pa si privoščim le takrat, ko se vozim v izteku in se zavem, da sem naredil dober skok.« Prevčev obraz v slogu igralcev pokra ne kaže znamenj čustev, mišica ne trzne, veselje pa rad pokaže s stisnjeno desnico.

Po tekmi v soboto se je Damjan šalil, da je Prevcu prepustil zmago zato, da je lahko oblekel rumeno majico vodilnega. »V nedeljo ni bil več tako uvideven. Na tekmi vsak naredi najboljše, kar zna, na koncu pa vidimo razplet. Trojna zmaga je sanjski razplet, saj so to rezultati, ki celotno ekipo dvignejo na še višjo raven. Iskreno sem vesel zmage Damjana in tretjega mesta Kranjca, ki je naredil super rezultat. Pri Robiju so se stvari končno postavile na pravo mesto,« je pojasnil 21-letni as.

Odkrito je priznal, da je s tem, ko je oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, izpolnil otroške sanje. »To je potrditev pravilnega in dobrega dela ne le mene, ampak vsega strokovnega štaba. Tudi v rumeni majici se počutim enako kot prej. Ne razmišljam o tem, koliko časa jo bom nosil. Skušam ohraniti zbranost na mojo tehniko. Skupna zmaga bo ali pač ne bo, do konca je še deset tekem.«

Ne dela si pretiranih skrbi, da bo v vlogi velikega favorita tudi na olimpijskih igrah v Sočiju. »To menijo mnogi, a ne bom edini. Krog favoritov je širok, samo poglejte, da je bilo na letošnjih 18 tekmah kar 14 različnih zmagovalcev. Vloga favorita me le še bolj motivira za trening in osredotočenost na svoje nastope,« je razmišljal Prevc, ki je na vprašanje, kdo na ekipni tekmi sploh lahko premaga Slovence, odgovoril: »Tisti, ki bo zbral več metrov.«

Vrnitev odpisanega Damjana

Potem ko je Jernej Damjan v soboto po šestih letih (2. mesto v Willingenu 2008) znova stopil na oder za zmagovalce, je včeraj dosegel prvo zmago na tekmah za svetovni pokal. »Pa sem le dočakal zmago pri 30 letih. Sem najsrečnejši človek na svetu. Končno je poplačano vse garanje. Imel sem tudi srečo z vremenskimi razmerami. Zmaga mi ogromno pomeni, še več pa stabilni skoki brez nihanj. S tem, ko sem prišel na vrh, sem dobil nov navdih,« ni skrival veselja Ljubljančan Jernej Damjan. V karieri je imel številne vzpone in padce. Bil je že na seznamu odpisanih po lanski zimi brez ene točke svetovnega pokala. Potem ko je blestel poleti, je bil vstop v zimo pod pričakovanji. »Samega sebe nisem nikoli odpisal. Treba je bilo le najti pravi način, da so se stvari odvile v želeno smer. Edina želja za naslednje tedne je, da bi ostal na sedanji ravni skakanja. Skoki so šport, v katerih dobro funkcioniraš, če si osredotočen le na naslednji dan,« je dodal Damjan.

Potem ko je bil Robert Kranjec v soboto četrti, je včeraj s tretjim mestom dosegel najboljšo uvrstitev sezone. »Vesel sem lepih uvrstitev, ki sta dobra napoved za Soči, obenem sem dobil dodatno mero samozavesti pred tekmama v Willingenu. Še vedno pa sem imel oba dneva v prvi seriji slabše razmere zaradi vetra ali nižjega zaletnega mesta,« je menil 32-letni Robert Kranjec.

V senci udarnih adutov slovenske vrste so bili zelo lepi dosežki preostalih Slovencev. Nejc Dežman je s sedmim in devetim mestom dosegel uvrstitvi kariere. Tomaž Naglič je bil 12. in 18., Robert Hrgota 18. in 34., Jurij Tepeš 29. in 31.

»Užival sem ob super skokih. Fantom ni bilo treba veliko govoriti, naredili so le tisto, po kar smo prišli. Prepustil sem jim, naj se dogovorijo, kako se bodo razvrstili,« je nastop ocenil zadovoljni slovenski selektor Goran Janus.

»Prevc je imel v nedeljo v prvi seriji najslabše razmere med vsemi, naredil je še napako, a je v finalu vse popravil z mojstrskim skokom. Skupaj se bomo borili, da bo ostal na vrhu v skupnem seštevku, saj mu rumena majica zelo pristaja. Vesel sem, da je Damjan pokazal zelo konstantne skoke. Kranjec se vrača med najboljše, razlike med našimi fanti so majhne. Čestitke Dežmanu za dosežka kariere z dvema uvrstitvama med deseterico in Hrgoti za uspeh kariere, potem ko se je vrnil po poškodbi. Naglič je izkoristil priložnost,« je razpredal Janus, ki ne zganja panike pri Juriju Tepešu, čeprav je Ljubljančan osvojil le dve točki. »Jurij je v soboto naredil velik napredek v primerjavi s treningom v petek. Bil je med tistimi, ki niso imeli sreče. Ni nobenega razloga za paniko. Medtem ko bo reprezentanca trenirala v sredo v Planici, bo imel Jurij dodaten trening še v četrtek zjutraj,« je v svojem slogu po telefonu odvrnil Janus, ki se ne obremenjuje z vlogo favorita na naslednjih tekmah: »Prepustili se bomo toku dogodkov. Vse bomo počeli enako kot doslej.«