»Pravi podjetniki ne skrbijo samo za rast svojega podjetja, pač pa ustvarjajo pozitivne spremembe v svetu.« Tako ne pravi samo ekscentrični britanski mogotec Richard Branson, ki kljub krizi zelo uspešno vodi svojih dvesto podjetij iz skupine Virgin, skupaj vrednih okoli 30 milijard dolarjev. Posel v smeri reševanja družbenih izzivov in doseganja pozitivnih sprememb na Zemlji, ki je s svojimi naravnimi viri omejena, razvijajo tudi slovenski start upi, mala in srednje velika podjetja, ki so vzniknila zadnjih deset let ali nekaj več, še posebno gazele.

Prihodki višji za četrtino

Med temi je zagotovo DEWESoft, trboveljsko podjetje za programsko opremo in merilne naprave, ki je bilo v letu 2012 prepoznano kot zlata gazela. Ta teden gostijo prodajalce DEWESoftovih merilnih naprav z vsega sveta, ki jim bodo predstavili razvojne načrte za letos, v katerih je med drugimi ob izdelkih serije Sirius tudi nova serija izdelkov Titan, ki jo bodo predstavili že spomladi. Serija izdelkov Titan je plod dveletnega razvojnega dela, pojasnjuje dr. Jure Knez, strokovni direktor DEWESofta.

Lani so ustvarili za osem milijonov evrov prometa, kar pomeni v primerjavi z letom 2012 25-odstotno rast. Obeti za letos so, napoveduje Andrej Orožen, izvršni direktor, vsaj tako dobri, saj njihovi prodajniki poročajo o dobrih odzivih njihovih strank. Skupno pa so vsa DEWESoftova podjetja ustvarila za 10,5 milijona evrov prometa. Z izdelki so navzoči na trgih 30 držav, nedavno so podpisali dogovor z distributerjem za Argentino. Največjo rast prodaje v primerjavi z letom 2012 so dosegli na ameriškem trgu, še vedno pa glavnino posla opravijo z evropskimi partnerji.

Drzni kupci spodbujajo razvoj

»Konkurenca ne spi, zato tudi mi ne smemo,« pravi dr. Knez, medtem ko Orožen poudari, da imajo zelo dobro mrežo prodajalcev po vsem svetu, ki znajo kupce navdušiti nad novostmi in jih hkrati spodbuditi, da imajo še bolj drzne želje, s čimer Dewesoftove razvojnike spodbujajo k nenehnemu razvoju naprav.

Rast trboveljske gazele, ki s svojim delom dokazuje, da lahko svet obvladuje iz Zasavja ali, kot pravita direktorja, da so Trbovlje lahko center sveta, zahteva ne le novo zaposlovanje, pač pa tudi večje prostore, ki so jih kupili septembra lani, zaradi česar proizvodno in razvojno dinamiko v podjetju te dni spremljajo tudi zelo živahna gradbena dela.

»Med novoletnimi prazniki smo preselili proizvodnjo, skladišče, končno kontrolo in pakiranje v novih 800 kvadratnih metrov prostorov. Februarja selimo še administracijo, urejamo pa tudi testno sobo in investiramo v novo opremo za testiranje, ki jo potrebujemo za razvoj novih izdelkov,« pojasnjuje dr. Knez, ki je zadovoljen tudi zato, ker bodo z večjimi prostori pridobili tudi poseben prostor, tako imenovano »show room«, namenjeno čim bolj doživetemu in celovitemu doživljanju razvoja DEWESoftovih naprav.

Merilnike lahko namočite tudi v čokolado

»Po skoraj dveletnem razvoju, o katerem do sedaj nismo prav veliko govorili, bomo spomladi predstavili prvi izdelek serije Titan. Nadaljnji razvoj gre v merilne instrumente, ki jih lahko zamrznete, kuhate na puščavskem soncu, mečete po tleh in polivate z vodo ali pa čokolado,« v smehu pripoveduje dr. Knez, ki je prepričan, da je družbena odgovornost gazel in drugih trajnostno usmerjenih podjetnikov celovita podpora podjetjem, ki nastajajo. Sami so namreč konec preteklega leta naredili analizo, ki je pokazala, da so prvih pet let obstoja podjetja rasli izjemno počasi in da bi bilo lahko povsem drugače, če bi imeli ustrezno podporo izkušenih podjetnikov.

»Konec leta smo veliko časa posvetili finančnim analizam in gradnji sistema za predvidevanja finančnih tokov, ki bo omogočal preprečevanje težav, še preden nastanejo. Iz te analize smo videli, da je bilo dejansko prvih pet let našega poslovanja zelo neučinkovitih. Veliko stvari, na primer ravno finančne analize, smo se morali naučiti sami. Z ustrezno pomočjo predvsem na začetkih bi bili danes zagotovo veliko uspešnejši,« jasno poudari dr. Knez.

Namesto besed akcija

»O povezovanju med podjetniki in mentorstvu mladih podjetij govorimo že kar nekaj časa. Ker pri nas vedno raje zavihamo rokave, kot pa samo govorimo, smo v zadnjih mesecih te ideje preizkusili v praksi. Mlada skupina strokovnjakov iz Trbovelj je razvila obesek, ki s pomočjo telefona olajša iskanje izgubljenih predmetov, recimo ključev ali denarnice. Na Kickstarterju so želeli zbrati 15.000 dolarjev, zbrali pa so skoraj 300.000 dolarjev prednaročil in se znašli pred sladko težavo, kako narediti tolikšno količino obeskov. Potrebovali so prostore in nekaj pomoči pri logistiki. Regionalni center za razvoj kot prvi poklicani za pomoč pri zagonu je v tem primeru popolnoma zatajil, pa tudi občina ni odreagirala dovolj hitro vsaj za zagotovitev začasnih prostorov. Tako so pristali pri nas na Dewesoftu, kar se je izkazalo kot zares dobra izkušnja. Z zelo malo truda smo jim lahko priskočili na pomoč pri vprašanjih, kot so: kako je z izvozom v ZDA, tarifne številke, pridobivanje certifikata CE, kdo zna narediti dobro orodje za litje plastike, kje kvalitetno nikljajo jeklo..., pa tudi recimo pri pogajanjih za dobro ceno transporta, ki je ključna pri izdelavi takšnega izdelka. Počasi smo se začeli zavedati, da razvojni centri, tehnološki parki ali programi Podjetno v svet podjetništva težko ponujajo tako pomoč, ker tega znanja ali poznanstev enostavno nimajo.«

Na tak način, da gazele podajo roko konkretnim mladim, perspektivnim, ambicioznim in po možnosti globalno usmerjenim podjetjem, se lahko ustrezno podpre novonastajajoča podjetja, sta prepričana Orožen in Knez. Mlada podjetja namreč običajno prva tri ali celo več let potrebujejo za postavitev temeljev (dokumentacija za ustanovitev, za prostore, računovodstvo, prodajna mreža, redno in izredno financiranje…), namesto da bi jim pri tem pomagale ustanove iz podpornega okolja in bi se lahko ekipa podjetja osredotočala predvsem na razvoj.