V Herningu je bilo vse pripravljena na zmagoslavje Dancev, a načrtovani rokometni praznik so jim z izjemno predstavo pokvarili Francozi ter po zmagoslavjih v Švici leta 2006 in v Avstriji leta 2010 še tretjič osvojili naslov evropskih prvakov.

Galski petelini so na najboljši možni način odprli tekmo. Po pičlih osmih minutah so si priigrali pet golov prednosti (7:2) in povsem utišali do zadnjega kotička napolnjeno dvorano Jyske Bank Boxen. Danski rokometaši so bili povsem nebogljeni, predramila jih ni niti minuta odmora Ulrika Wilbeka, tudi nekatere kadrovske menjave niso pomagale k njihovi boljši predstavi, v še večje težave pa so zašli v 17. minuti, ko so jim trikolorji ušli na +9 (13:4).

Wilbek je pihal od jeze, do finalne tekme njegovi naravnost "popolni" varovanci so na igrišču delovali kot "pionirčki", doživeli so pravi "rokometni mrk", kot na lanskem svetovnem prvenstvu, ko so jih Španci v finalu premagali z neverjetnih 35:19. Francozi so vse zmote na taktično-tehničnem področju danskih rokometašev s pridom kaznovali in si v 22. minuti priigrali kar deset golov prednosti (17:10), na polčasu pa odšli s +7 (23:16).

Izbranci francoskega selektorja Clauda Oneste v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped, vseskozi so držali gostitelje v svoji oblasti in zanesljivo dobili zadnje tekmovalno dejanje na enajstem evropskem prvenstvu na Danskem.

V francoski izbrani vrsti sta bila strelsko najbolj učinkovita Michael Guigou z desetimi in Valentin Porte z devetimi goli, vratar Thierry Omeyer pa je zbral 12 obramb. Mikkel Hansen je za Dansko dosegel devet, razočarala pa sta oba vratarja Niclas Landin in Yannick Green, ki sta v prvem polčasu ubranila le tri strele, v drugem pa še dodatnih sedem.

Bron Špancem

Španska moška rokometna reprezentanca je osvojila bronasto kolajno na evropskem prvenstvu na Danskem, potem ko je v današnji tekmi za tretje mesto premagala Hrvaško z 29:28 (16:13).

Španskim rokometašem je pripadel mali finale v danskem Herningu. Za dvakratne svetovne prvake s Pirenejskega polotoka je to peta kolajna na evropskih prvenstvih, pred tem je drugo mesto osvojila v Španiji leta 1996, Italiji leta 1998 in Švici leta 2006, tretja pa je bila na Hrvaškem leta 2000.

Po izenačenem uvodu so si Španci v 19. minuti priigrali tri gole prednosti (11:8), najvišjo pa tik pred odhodom na polčas (16:12). Hrvati so v drugi polovici tekme vseskozi dihali za ovratnik španskim rokometašem, izenačujočega gola pa jim do konca tekme ni uspelo doseči.

V španski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Joan Canellas z osmimi in Julen Aguinagalde s sedmimi goli, Domagoj Duvnjak je za Hrvaško dosegel osem zadetkov.

Nikola Karabatić MVP prvenstva

Evropska rokometna zveza je pred današnjima odločilnima tekmama za tretje mesto med Hrvaško in Španijo ter za prvo mesto mesto med Dansko in Francijo izbrala najbolj koristnega igralca in idealno postavo 11. evropskega prvenstva na Danskem. MVP EP 2014 je Francoz Nikola Karabatić, najboljši obrambni igralec pa Šved Tobias Karlsson.

V idealni postavi letošnjega evropskega prvenstva so vratar Niklas Landin (Danska), levo krilo Valur Gudjon Sigurdsson (Islandija), krožni napadalec Julen Aguinagalde (Španija), desno krilo Luc Abalo (Francija), levi zunanji Mikkel Hansen (Danska), srednji zunanji Domagoj Duvnjak (Hrvaška) in desni zunanji Krzysztof Lijewski (Poljska).