Osemindvajsetletni Wawrinka je imel v odločilni deveti igri četrtega niza servis, ki ga je dobil brez izgubljene točke in se s tem v velikem slogu veselil svojega največjega uspeha na teniški poti, skupno pa je osvojil sedmi turnir ATP. Wawrinka, olimpijski zmagovalec med pari leta 2008, vse bolj stopa iz sence Rogerja Federerja, saj je bil doslej "le" večno drugi Švicar.

O tem, da je bil na turnirju nedvomno najboljši, kaže tudi podatek, da je na poti do naslova premagal tako prvega kot drugega igralca sveta, saj je v četrtfinalu izločil Srba Novaka Đokovića. Pred tem je to na velikih slamih nazadnje uspelo Špancu Sergiju Brugueri leta 1993 na odprtem prvenstvu Francije. Wawrinka je tudi končal drugo najdaljšo pot do zmage na grand slamih. To mu je uspelo v 36. nastopu, kar pa je precej hitreje, kot je to uspelo Hrvatu Goranu Ivaniševiću, ki je leta 2001 osvojil Wimbledon v svojem 48. nastopu.

Wawrinka: Upam, da to niso le sanje

"Lani je imel Nadal po poškodbi izjemno vrnitev in je prišel ponovno celo na prvo mesto svetovne lestvice. Tokrat mi ga je končno uspelo premagati. Upam, da se ne bom jutri zbudil in videl, da so bile to le sanje," je takoj po finalu dejal Wawrinka. Odlično je začel dvoboj in dobil uvodna niza, prva v dosedanjih obračunih s Špancem; na prejšnjih 12 dvobojih z Nadalom ni dobil niti enega. Potem, ko je Švicar dobil prvi niz, je v drugem povedel z 2:0. Nadal je tedaj zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta zaprosil za zdravniški premor, nato pa drugega po zaostanku z 1:4.

Španec je prišel do svoje igre šele v v tretjem nizu, ko je znižal zaostanek na 1:2. Toda prvi s svetovne lestvice ni zmogel nadaljevati v enakem slogu in Wawrinka je nepričakovano gladko po dveh urah in pol osvojil svoj prvi veliki slam. Temu je bil najbližje lani, ko je bil polfinalist na OP ZDA.

Nadal: Zaslužil si si to zmago

"Zaslužil si si to zmago, čestitke tebi in tvoji ekipi. Jasno, zahvaljujem se tudi svoji, ki mi je po vseh težavah omogočila, da sem prišel tako daleč," je dejal Nadal, ki je izgubil prvi dvoboj po 11 zaporednih zmagah. V svojem 19. finalu velikih slamov je bil velik favorit, čeprav je imel na turnirju zdravstvene težave zaradi krvavega velikega žulja na roki.