"Res je bilo lepo, moram reči, da sem prav užival tukaj v Saporu. Fantje so skakali super, ne odlično, ampak super. Vemo, da konkurenca ni bila kompletna in da so nekateri manjkali, kljub temu smo tisto, po kar smo sem prišli, tudi odnesli in si zagotovili veliko zalogo točk. Stvari gredo naprej, treba ostati realen, gremo optimistično naprej," je bil po sijajnih dosežkih varovancev v Saporu navdušen glavni trener moške reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus.

Neposredni konkurenci je lahko le žal, da se je odločila izpustiti tekmi v Saporu. Priložnosti se Slovenci niso niti najmanj ustrašili ter so vzeli vse, kar jim je bilo ponujeno. Petkrat na stopničkah, z devetim mestom Nejca Dežmana štirje Slovenci v prvi deseterici, organizatorji so dvakrat predvajali Zdravljico, prvenec Jerneja Damjana na tekmah svetovnega pokala v posamični konkurenci, druga zmaga in drugo mesto Prevca ter prepričljiv prevzem vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala, tretje in četrto mesto Roberta Kranjca ter zgodovinska trojna zmaga s tremi Slovenci na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu.

"Vikend se je zelo dobro iztekel, dvakrat na stopničkah, zmaga, drugo mesto, prevzem vodstva v skupnem seštevku. Vesel sem, da dosegam takšne rezultate, a ob rezultatih mi je najbolj pomembno, da delam zelo dobre skoke, da tehnično delam čim manj napak, za to se trudim in mi za zdaj kar dobro uspeva, s tem pa potem pridejo tudi rezultati. Prednost v svetovnem pokalu je lepa, a do konca je še deset tekem svetovnega pokala. Treba je biti zbran na skoke, o skupnemu seštevku ne bom veliko razmišljal, če bo skupna zmaga, bo, če ne, pač ne bo, moj fokus bo vedno na skokih."

Po sobotni tekmi, ko je zmagal, se je Damjan pošalil, da je moštvenemu kolegu prepustil zmago, tokrat očitno temu več ni bilo tako. "Če mi je včeraj pustil, potem danes ni bil več uvideven in mi ni pustil na vrh ter je zato zmagal," je Damjanu odgovoril Prevc. A šalo na stran: "Na vsaki tekmi da vsak vse od sebe in se potrudi, kako se razplete, pa vidimo na koncu. Zelo super je, da je bil danes tudi Robi tretji ter so se končno tudi njemu stvari postavile na mesto in je naredil super rezultat. To so rezultati, ki nas vse dvignejo tekmovalno na še višjo raven."

Smejalo se je tudi Kranjcu, potem ko je v olimpijski zimi prvič stopil na zmagovalni oder: "Zelo sem zadovoljen z vikendom na Japonskem. Vesel sem četrtega in tretjega mesta, še vedno pa sem imel v prvi seriji ali slabše pogoje ali je bilo nižje zaletno mesto, zato bi težko ciljal na kaj višjega. Ne glede na vse sem zelo zadovoljen z obema izidoma, sta lepa potrditev pred Sočijem in mi dajeta dodatno mero samozavesti pred Willingenom. Super, odlično. Kaj več si nisem upal niti želeti, še zlasti po teh zadnjih tekmah, realno je bilo to."

O trojni zmagi pa je Kranjec povedal: "Ne glede na okrnjeno konkurenco v Saporu bo to zmagoslavje zapisano z velikimi črkami. Je nekaj posebnega in sem super vesel, da sem bil udeležen pri tem."

Damjan je vknjižil prvo zmago v svetovnem pokalu ter v posamični konkurenci petič stopil na oder za zmagovalce. "Resnično sem vesel, saj sem prvo zmago čakal res zelo dolgo. Sedaj je vendarle prišla. Imel sem tudi nekaj sreče z vetrom, kar sem izkoristil," je bil uspeha vesel Damjan.

Izjemen uspeh

Damjan je bil po prvi seriji tretji, v finalu pa je edini našel odgovor na izziv, ki ga je z najdaljšim skokom dneva najboljšim postavil Prevc, ki je v drugo napadal z devetega mesta. Na tekmi majhnih razlik pri vrhu je na koncu Damjan Prevca ugnal za 0,6 točke, Kranjec pa je za njim zaostal 1,7 točke.

Do točk sta prišla še dva Slovenca. Nejc Dežman je bil 9. (18,7 točke za Damjanom), Tomaž Naglič pa 18. (+31,7).

"Resnično sem vesel, saj sem prvo zmago čakal res zelo dolgo. Sedaj je vendarle prišla. Imel sem tudi nekaj sreče z vetrom, kar sem tudi izkoristil," je bil presrečen Damjan. Pred Saporom je zadnjič stal na stopničkah v Willingenu leta 2008. Zdaj pa je sledil sijajen konec tedna, ko je bil na prvi tekmi ob zmagi Prevca drugi, nato pa za piko na i dosegel še prvenec. Vsega šest desetink točke je na drugem mestu zaostal sijajen Prevc (124,0; 137,5), ki je po nekoliko ponesrečenem prvem skoku v drugo eksplodiral.

"Razmere so bile danes znova dobre. V prvem poskusu sem naredil manjšo napako. Vedel sem, da moram v drugo nastopiti bolje, kar sem tudi storil, tako da sem z današnjim drugim mestom zadovoljen," je razmišljal Prevc. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Kranjec (126,0; 137,0), ki se je tja uvrstil po zaslugi odličnega finalnega nastopa. "Pri svojem nastopu nisem imel sreče z vetrovnimi razmerami. V prvi seriji sem nastopil tudi z nižjega zaletnega mesta. To mi ne ustreza, a sem vseeno prišel do tretjega mesta. Tik pred olimpijskimi igrami je to lep rezultat," je dejal Kranjec, ki je bil na prvi tekmi v Saporu tik pod stopničkami na četrtem mestu.