Urša Bogataj z 238,7 (91,5/95,0 m) točke je ostala tik pod zmagovalnim odrom, šesta je bila Eva Logar (232,6; 91,5/94 m), Katja Požun je bila 11. (225,5; 88,m/93,5 m), mesto za njo Maja Vtič (224,4; 87,5/95 m), 14. Špela Rogelj (220,1; 87,5/91,0 m), 20. Anja Tepeš (203,7; 84/88 m), 26. pa Anja Javoršek (189,9; 86,5/85,5 m).

Brez druge serije je ostala le Barbara Klinec, ki je tekmo končala na 39. mestu.

Pahor glasno navijal z zastavo

Pahor je s seboj prinesel slovensko zastavo in se pridružil številnim glasnim navijačem slovenskih skakalk. Kot je pojasnil, je v Planico prišel prezračit zastavo pred olimpijskimi igrami v Sočiju, navijat po svojih najboljših močeh ter dobiti podpis kakšne od vražjih Slovenk.

Na vprašanje, ali bi se kot športnik tudi sam upal spustiti po skakalnici, je pojasnil, da si je lani ogledal zaletišče velikanke, ki mu je vzela sapo. »Če bi me postavili pred kakšen ultimat, pa bi, nor kot sem, verjetno tudi skočil. Vendar bi moral biti to zelo hud ultimat,« je dejal.

»Če bi politiki imeli toliko poguma, bi šla Slovenija skozi krizo hitreje in bolj uspešno«

Kot je pojasnil, je potrebno zbrati zelo veliko poguma za skok. Tudi skakalci sami priznavajo, da kljub izkušnjam pred vsakim skokom čutijo strah ali pa vsaj tremo. »Ta pogum je treba spoštovati, saj to ni le beseda, ampak je zelo zahtevna odločitev za vsak skok posebej,« je izpostavil Pahor in dodal, da če bi politiki imeli toliko poguma, bi šla Slovenija skozi krizo hitreje in bolj uspešno.

Pogum smučarskih skakalk si je v spremstvu Jožeta Mermala, predsednika uprave BTC, ki je generalni sponzor tekmovanja, ogledala tudi premierka. Kot je izpostavila, je bil današnji dan zelo uspešen za slovenske športnike. Na vprašanje, ali ji je kaj žal, da glede na uspehe Petra Prevca marca v Planici ne bo poletov, temveč bodo skoki nekoliko krajši, pa je poudarila, da bo Prevc drugo leto enako dober ali celo boljši. Tako da nismo ničesar zamudili.

Na izlet in na sankanje

Verjame, da se vsi, ki so vključeni v projekt ureditve nordijskega centra v Planici, maksimalno trudijo, da bo vse delo opravljeno tako, kot je treba. V dolini pod Poncami pa jo je danes posebej navdušila tudi zimska idila. V petek je namreč na območju Rateč zapadlo okrog 15 centimetrov snega, skupna snežna odeja pa dosega skoraj 20 centimetrov.

Številni obiskovalci Planice so lep dan izkoristili za tek na smučeh, izlet v Tamar in sankanje. Med 4000 in 5000 obiskovalci tekme, kolikor so jih našteli organizatorji, je bilo veliko družin z otroki. Najbolj glasni pa so bili člani navijaških skupin posameznih slovenskih skakalk, ki so sicer bolj vajeni tekem v Ljubnem ob Savinji, kjer pa letos ni bilo dovolj snega za izvedbo tekem za svetovni pokal.

Navijači so bili zadovoljni

Z vzdušjem v Planici, kjer so običajno na tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih merijo moški, so bili organizatorji ženskih skokov zadovoljni. Veseli so, da se je na njihovem prvem gostovanju v Planici zbralo približno enako število obiskovalcev, kot se jih vsako leto zbere v Ljubnem.

Zadovoljni so bili tudi navijači, ki so prišli v Planico z različnih koncev Slovenije. Kot je pojasnila mama skakalke Anje Tepeš Zlata Tepeš, so uspehi slovenskih skakalk in skakalcev v zadnjih letih dosti pripomogli k temu, da so ženski skoki postali bolj popularni in so dobili na veljavi. "Drugače pa ženske že zelo dolgo skačejo in je prav, da na tak način dobijo tudi malo spodbude od ljudi," je poudarila.

Tekme skakalk v Planici ta konec tedna spremlja tudi vrsta novinarjev in fotografov. Akreditiranih jih je več kot 80. Prihajajo predvsem iz različnih slovenskih medijev, veliko pa je tudi japonskih novinarjev, ki spremljajo uspehe Sare Takanaši.