»Naš predsednik (Janez Kocjančič op. p.) se je zelo angažiral, tako pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) kot pri predsedniku mednarodne biatlonske zveze IBU Andersu Bessebergu, a smo dobili jasno sporočilo, da iz pravnih razlogov to ni mogoče,« je včeraj pojasnil Brane Dmitrovič, vodja službe za odnose z javnostmi OKS.

Glede na končne odločitve nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev (Švedska, Kanada, Finska, Slovaška), ki v Soči ne bodo poslale popolne zasedbe, kot so jih priborili na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v Ruhpoldingu in češkem Novem mestu, so izpraznili kar deset mest od polne kvote 107 biatlonk, kolikor so jih predvideli za nastopanje v Sočiju. Izpraznjena mesta pa, kot je bilo pričakovati, zapolnjujejo z dodatnimi povabili državam nižje na lestvici, ki doslej niso imele olimpijske kvote. To so Andora, Španija, Madžarska, Brazilija, Moldavija, Avstralija... Tako strategijo je bilo glede na olimpijsko načelo s širitvijo pisane mednarodne olimpijske družine pričakovati. MOK in IBU ne skrbi preveč, da bo tako na tekmah mešanih štafet sodelovalo le okoli 15 štafet.

Za tem jasnim in neizpodbitnim dejstvom, da Slovenija ne bo dobila priložnosti v tej disciplini, kjer bi sodila v ožji krog favoritov za kolajne, je cel kup vzrokov in posledic. Na slovenski strani seveda, a to je del druge zgodbe, prepletene s športno politiko, ki se je odražala v polni meri tudi na četrtkovi volilni skupščini SZS, ko so bili odgovorni za napake celo nagrajeni. V ospredju bi morali biti športniki, vsaj te dni pred Sočijem.

Peter Dokl, ki je ob notranjskem ljudskem harmonikašu Simonu Kočevarju dobil priložnost z izpolnjeno normo moške štafete, se lahko pohvali z novo puško. Skupaj s kolegoma, oblikovalcem Žigom Gorjupom in inovatorjem na področju karbonskih materialov Juretom Berkom, nekdanjim kolesarjem Radenske, so predstavili puško brez lesenega kopita. Les so zamenjali s karbonskimi vlakni. Nova puška je vzbudila izjemno zanimanje tudi v tujih krogih. »Nova puška tehta okoli tri kilograme in je po pravilih IBU prelahka (najmanj 3500 gramov op. p.), zato jo bom moral obtežiti, kar pa je bilo tako ali tako v načrtu,« pojasnjuje Dokl, ki je v teh dneh na pripravah na Pokljuki, kjer je prava predolimpijska mrzlica.

Na Rudnem polju se za Soči pripravljajo češka biatlonska reprezentanca z vročo favoritinjo in lepotico Gabrielo Soukalovo, srbski biatlonec Petrović (vse ostrejši konkurent slovenskim lovcem), hrvaški tekači. V četrtek dopoldne je vseeno največjo pozornost požel najstarejši slovenski olimpijec Janez Marič, ko si je nadel modro-zelen dres za Soči. Stran od obiskovalcev Pokljuke pa beži Jakov Fak. V želji po čim manjši izpostavljenosti in v skrbi po ohranjanju zdravja je posebej izoliran tudi pri prehranjevanju. Vsake nove zdravstvene težave bi odpihnile sanje o olimpijskem zlatu.

Za svojo različico zadnjih priprav, potem ko biatlonci odhajajo v Soči že konec meseca, se je že pred časom odločil (in jo tudi uresničuje) Klemen Bauer. S srčno izvoljenko je odšel na priprave v Obertilliach, idilično tekaško-biatlonsko središče v osrčju Dolomitov in Karnijskih Alpah. Nedaleč stran po zračni razdalji, k jezeru Misurina (med Cortino in Dobbiacom) pod Tremi Cinami, pa so včeraj odšle na zadnje priprave tudi tekačice. Prizorišče leži okoli 2000 metrov visoko, prihodnji konec tedna pa bodo v bližnjem nižjeležečem Dobbiacu nastopile še na zadnji tekmi svetovnega pokala. Še med tednom pa naj bi, če bo zdravje služilo, najmlajša Nika Razinger nastopila tudi na mladinskem in U23 svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme. Paradna disciplina sprint v drsalni tehniki, kjer bo zagotovo v krogu favoritinj za kolajne, bo na sporedu prvi dan prvenstva v sredo, 29. januarja.