Družba Salus bo v teh dneh menedžerjem, zaposlenim in drugim delničarjem pričela izplačevati prve letošnje dividende. Drugi največji veledrogerist na domačem trgu bo s tem zaokrožil prvo leto rasti po rekordnem letu 2009.

Delničarji bodo prejeli 10 evrov bruto za vsako delnico, skupno več kot milijon evrov. Gre za vsakoletno izplačilo vmesne dividende, ki ji med letom sledijo nekajkrat višje (redne) dividende. Če so lastniki v najboljših letih, od 2008 do 2010, prejemali tudi čez pet milijonov evrov letno, so se morali v zadnjih letih zadovoljiti z »le« okoli 3,5 milijona evrov dividend. Za to so krivi zlasti varčevalni ukrepi v zdravstvu in nenadna izguba poslov z Lekarno Ljubljana v začetku leta 2012. Vse to je Salusu takrat prizadejalo kar 15-odstotni upad prihodkov, na 175 milijonov evrov.

Čeprav v Salusu še ne razkrivajo poslovanja v zadnjem lanskem četrtletju, so lani verjetno beležili skoraj desetodstotno rast čistih prihodkov od prodaje. Že v prvih devetih mesecih so imeli okrog pet odstotkov višjo realizacijo, po tistem pa je šlo le še navzgor. V drugi polovici leta je začela strmo naraščati prodaja blaga bolnišnicam, lekarnam in drugim porabnikom javnih sredstev, na katero je vezanih kar 75 do 85 odstotkov vseh Salusovih prihodkov. Tako bi lahko veledrogerist samo v zadnjih treh mesecih zabeležil kar 20-odstotno rast prihodkov. V tem primeru bi jih v celotnem letu dosegel okoli 190 milijonov evrov.

Okrevanje poslovanja je posledica (ponovnega) začetka sodelovanja z Lekarno Ljubljana, ki je bila pred leti njihov največji kupec. Z njo so namreč ustvarili tudi do 50 milijonov evrov letnih prihodkov. Do prvega nakazila na njihovo hčerinsko družbo Salus Veleprodaja je sicer prišlo avgusta lani. Tudi zato je vodstvo Salusa novembra lani predvidelo, da bodo lahko v letu 2013 najmanj ohranili denarni tok iz poslovanja (EBITDA), na ravni petih milijonov evrov. To bo družbi tudi omogočilo nadaljnje izplačevanje dobičkov delničarjem. Salus namreč nima veliko presežnih denarnih sredstev in dividende financira iz tekočega poslovanja.

Na zadnji skupščini je sicer eden od delničarjev zahteval, naj Salus izplača 66 odstotkov višje dividende, skupno več kot šest milijonov evrov. Na koncu ni uspel prepričati največjih lastnikov. V nasprotnem primeru pa bi moral Salus verjetno najemati posojila. Kljub temu velja izpostaviti, da ima delnica Salusa eno najvišjih dividendnih donosnosti na Ljubljanski borzi. Ob trenutni vrednosti tečaja delnice 247 evrov namreč znaša več kot 12 odstotkov.