Da bo na občini ostala le tri mesece, kot piše v njeni pogodbi, nihče ne verjame. Bodisi ji bodo priskrbeli službo v kateri izmed občinskih družb bodisi bodo ponovili vajo iz primera Igorja Petelina, ki je najprej dobil službo za tri mesece brez razpisa, nakar so ga brez razpisa prezaposlili na drugo delovno mesto za nedoločen čas, ki ga še zmeraj zaseda kljub lanski napovedi župana, da bo Petelin dal odpoved.

Antropozofove nedopustnosti

Brez razpisa sta na začetku županovega mandata prišla na občino v službo tudi Bartolo Lampret in Gregor Kosi. Njuna zaposlitev je bila nesporna, saj je bila vezana na zaupanje župana. V polje nedopustnosti, protipravnosti in demagogije je Fištravec zabredel s tem, ko jima je to zaupanje nenadoma umaknil in se ju zdaj hoče na vsak način znebiti.

Sociolog in antropozof, ki je bil pred prevzemom županske funkcije polovično zaposlen na Inštitutu za družbeno odgovornost, pri tem početju ne izbira sredstev. Fištravec je Lampretu izdal redno odpoved zaradi poslovnih razlogov. Lampret se je pritožil vladni komisiji za pritožbe iz delovnega razmerja, ki je občinski sklep odpravila, zato je omenjeni svetovalec še zmeraj zaposlen na občini. Tam zdaj nima nobenih delovnih obveznosti ali zadolžitev. V osami se je znašel tudi nekdanji svetovalec Gregor Kosi, ki ga Fištravec hoče pognati na cesto.

Ker se je Fištravčev štab iz primera Lampret naučil, da mu z redno odpovedjo to ne bo uspelo, se je s sodelavci domislili novega manevra: umazani posel naj bi opravil (zanj nelegitimni) mestni svet. Za ponedeljkovo sejo mestnega sveta so pripravili predlog, po katerem naj bi zaradi racionalizacije spremenili akt sistematizacije delovnih mest. Ukinili bi radi dve delovni mesti: Lampretovo in Kosijevo. Gradivo za sejo ne omenja, da je ta racionalizacija posledica tega, da svetovalca ne uživata več županovega zaupanja.

Mestni svet bi mu dal košarico

Prvi odzivi so nakazali, da si mestni svet ne bo hotel mazati rok zaradi županovih kadrovskih igračkanj in zato predlagani sklep ne bo doživel potrditve. Na sprevrženost Fištravčevega početja je pred sejo opozoril še sindikat občinskih delavcev, ki mora po zakonu spisati predhodno mnenje o predlagani spremembi akta o sistematizaciji. Soglasno mnenje izvršilnega odbora sindikata je – kakopak – negativno. Predlagana ukinitev delovnih mest »je prozoren, zakonsko nedopusten in skrajno brutalen poskus kadrovskega linča zaposlenih«, je zapisano v mnenju, pod katerim je podpisan predsednik izvršilnega odbora Goran Rajić, ki sodi tudi v krog »odpisanih« županovih svetovalcev.

Predlagani sklep je zavestna kršitev predpisov zakona o javnih uslužbencih in primer zlorabe pooblastil pri izvrševanju pravic in dolžnosti delodajalca, še ocenjujejo v sindikatu,

Fištravec se je včeraj odzval na svojem facebook profilu. Napovedal je, da bo to točko umaknil z dnevnega reda mestnega sveta, ker želi temeljito preveriti stališče sindikata. »Danes je bolj kot kadar koli prej pomembno, da je vsako delovno mesto maksimalno učinkovito. Časi, ko se je prejemala plača za nedelo, bi morali biti mimo. Zato sem od sindikatov pričakoval, da bodo ravnali času in razmeram primerno. Delovne naloge in obveze teh dveh zaposlenih so namreč že prevzeli drugi zaposleni, zato ti dve zaposlitvi nista več potrebni in o tem sem obvestil tudi sindikate. Na tak način bi privarčevali vsaj 43.000 evrov davkoplačevalskega denarja na leto,« je zapisal Fištravec.

Kako župan dejansko varčuje pri kadrih, razkriva sindikat. Poleg primera Jankovič je opozoril še na Matjaža Dolamiča, vodjo službe za pravne zadeve. Dan po objavi spornega predloga, s katerim se trudijo Lampreta in Kosija dati na čevelj, je Dolamič dobil aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim je napredoval iz 36. v 46. plačilni razred, poleg tega prejema 20-odstotni dodatek zaradi povečanega obsega dela. Direktor občinske uprave Marko Žula pa si je po županovem vzoru omislil še zaposlitev osebne asistentke, ki je ni imel noben njegov predhodnik.