Bovški policisti so po obsežni preiskavi lanske januarske nesreče, ko sta v globino padli dve gondoli, v eni izmed njih pa ostala ujeta dva hrvaška smučarja, izključili sum kaznivega dejanja. Kljub temu so v kraju še vedno živa ugibanja o tem, ali je šlo za okvaro, sunek vetra, izredni dogodek, malomarnost ali celo za sabotažo. Župan Siniša Germovšek odgovarja, da gre za najrazličnejše špekulacije, ki pa vendarle niso vse brez podlage. Prepričan je, da bo treba za dober začetek novega Kanina priti do resnice. »Kot župan doslej nisem brskal po preteklosti, ko to postane ovira za kakršne koli prihodnje aktivnosti, pa je treba določene zadeve razčistiti,« meni. Pravi, da teoriji o nenadnem sunku vetra v kraju verjamejo le še redki, sabotaža je znanstvena fantastika, če je šlo zgolj za vpliv človeškega dejavnika, pa je velika škoda, da stvari niso pojasnjene, saj bi v tem primeru Kanin lahko pognali že aprila lani.

Število brezposelnih večje za 70 odstotkov

Od zaprtja smučišča lanskega 25. januarja pa do konca minulega leta se je število brezposelnih v Bovcu povečalo za dobrih 70 odstotkov, zaprla sta se dva hotela, napovedi o skorajšnji prodaji hotela Kanin so potihnile, manjši ponudniki in gostinci delajo po potrebi, lokalni pek je do aprila zaprl pekarno. Brez posebne analize je mogoče videti, da je Bovec v težkih razmerah. Župan nima ocen o škodi, Aleš Uršič, ki je do stečaja vodil ATC Kanin, pa meni, da je Bovec zaradi izgubljene zimske sezone ob najmanj pet milijonov evrov prihodkov.

Konkretnih rešitev za bovški turizem včeraj na županovi novinarski konferenci ni bilo slišati. Je pa v teh dneh znova, že tretjič aktivna Bovška razvojna zadruga. Potem ko ji je prejšnji dve ponudbi za najem Kanina stečajna upraviteljica zavrnila, zdaj poskuša v tretje. Do šolskih počitnic si v povezavi z občino in furlanskim Promoturjem želijo zagnati štirisedežnico nekdanjega smučišča na Kaninu. Za trimesečno obratovanje povezovalne štirisedežnice Prevala in manjšega bara naj bi potrebovali do 100.000 evrov. Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar tokrat poleg zadružne namere zahteva še pisno zagotovilo podpore Promoturja in občine. Član zadruge in ponudnik apartmajev v kaninski vasi Marko Vidič upa, da bo odločitev znana v roku štirinajstih dni.

V Bovcu 20 turistov

Vidič ima v zimski sezoni 80-odstotni izpad prihodkov, na zavod za zaposlovanje je moral napotiti enega delavca. Rešuje ga to, da zima zanj pomeni zgolj 20 odstotkov letnega prometa. »Goste vozimo na smučanje na Sello Neveo in v Trbiž, trenutno je mogoče v Bovcu 20 gostov, nič več,« z eno številko pojasni stanje. »Letošnja zima bi bila rešitev za Bovec, zato vztrajamo pri tem, da bi vsaj zgornjo napravo čim prej pognali,« pravi Vidič. Sicer pa v kraju pričakujejo konkretnejše rešitve. Zakaj do zdaj ni bilo narejenega nič konkretnega? »Ker na občino ni prišla nobena konkretna pobuda, kaj je treba narediti, da bo stvar stekla,« odgovarja župan. Obljublja pa, da bodo vsak predlog upoštevali in šli z njim na občinski svet, da se razmere spremenijo. V poletno sezono bodo poskušali stopiti z boljšo promocijo, številnimi prireditvami, priložnost vidijo v obletnici prve svetovne vojne, ureditvi športnega parka, kamor bi lahko privabili športne ekipe, ki hodijo na priprave. Skrbi jih zgolj to, da bo poletje kmalu tu.

Ko je eden od ponudnikov včeraj roteče spraševal župana, naj mu pove, kdaj se bo v Bovcu kaj premaknilo, mu ta ni znal odgovoriti. Z reševanjem Kanina se zdaj ukvarjata dve skupini, in sicer s pripravo idejne zasnove, ekspertizo za ponovni zagon, preverjanjem ideje in možnosti, trendov v zimski ponudbi, klimatskih sprememb. Nekdanji direktor Kanina Uršič je glede tega dela skeptičen, saj meni, da je to zgolj izgubljanje časa. Enega takšnih načrtov so namreč že pred leti naredili v andorski družbi PGI. »Občina bi morala zbrati zgolj 19.000 evrov in načrt odkupiti, saj ATC Kanin tedaj ni imel denarja, da bi ga plačal,« pravi Uršič.

Novi Kanin bi pobral najmanj 40 milijonov evrov

Medtem v kraju manjka enotnosti, kar se je včeraj v Bovcu znova pokazalo. Župan priznava, da se jim mnogi čudijo zaradi tega, a pravi, da je težko biti enoten, če pa imajo zelo drugačne in nasprotujoče si poglede na prenovo smučišča. Kje bi dobili več kot 40 milijonov evrov za njegovo celovito prenovo, ki bi bila v treh do petih letih tudi brez nesreče tako ali tako nujna, pa za zdaj tudi še ne vedo. Kot regijski projekt v novi evropski finančni perspektivi se zdi malo verjeten, neposredna pomoč države je nemogoča, se pa v Bovcu trenutno borijo, da bi novi Kanin prišel pod okrilje ministrstva za infrastrukturo in prostor. »Če tja ne pridemo, nam bo zelo težko,« meni župan.