Italijanski skladatelj filmske glasbe Riz Ortolani, ki se je v svoji karieri podpisal pod več kot 200 partitur, je umrl v četrtek v Rimu. Star je bil 87 let.

Ortolani se je rodil leta 1926 v Pesaru. V začetku 50. let prejšnjega stoletja je ustanovil pozneje precej znano jazzovsko skupino, prvo filmsko glasbo pa je napisal za psevdodokumentarec Mondo Cane (1962) Paola Cavare in Gualtiera Jacopettija. Nosilna skladba iz tega filma z naslovom More mu je prinesla prestižno nagrado grammy. Uspeh je Ortolanija spodbudil k nadaljnjemu pisanju filmske glasbe: med drugim je sodeloval z režiserji, kot so Vittorio De Sica, Dino Risi in Damiano Damiani, pisal pa je tudi glasbo za britanske in ameriške filme, na primer za Sedmo zoro (1964), Rumeni rolls-royce (1964) in Vohuna z mrzlim nosom (1966), pa tudi za razvpiti Kanibalski holokavst (1980) Ruggera Deodata.

Nazadnje je prispeval glasbo za vestern Quentina Tarantina Django brez okovov, ki je bil nagrajen z oskarjem za najboljši izvirni scenarij, igralec Christoph Waltz pa je za vlogo lovca na glave Kinga Schultza prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo. Poleg grammyja je Ortolani prejel tudi dva zlata globusa ter dve nominaciji za oskarja.kul