Da imajo barvite uniforme subtilen pomen, so že zanikali pri Nemškem olimpijskem komiteju (DOSB), kjer so dejali, da gre zgolj za drzno modno odločitev. »Kolekcija je bila oblikovana še preden je Rusiji v veljavo stopil protigejevski zakon. Pri izbiri barve gre le za modno izražanje, vsak pa si lahko oblačila razlaga po svoje,« so v izjavi za javnost zapisali pri DOSB in dodali, da so bile barvite uniforme oblikovane z mislijo, da pritegnejo čim več pozornosti svetovne javnosti.

»Barve uniform odražajo eksotično pokrajino Sočija. Turkizno modra predstavlja Črno morje, vroča rumena sonce in pesek, razkošna zelena palme in hladna bela kavkaške vršace. Rožnati vzorci na ženskih hlačah pa predstavljajo rusko narodno nošo,« so za portal BuzzFeed še pojasnili pri Nemškem olimpijskem komiteju.

Uniforme je sicer oblikoval nekdanji nemški alpski smučar in modni oblikovalec Willy Bogner. Slednji je prav tako zatrdil, da njegove kreacije nimajo političnega podtona, temveč je želel z njimi le spomniti na odlično vzdušje poletnih olimpijskih iger iz leta 1972, ki jih je gostil München.