Opozicija je na današnji seji DZ o TEŠ 6 od vlade zahtevala, naj izpolni zahteve državnega zbora o iskanju odgovornih za vse dražji projekt in preda dokumentacijo o zakonitem delovanju organov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in TEŠ 6. Predlagatelj seje Andrej Vizjak (SDS) je od ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela zahtevali tudi revizijo projekta in predstavitev možnih korakov za naprej.

Kot je še dejal Vizjak, ima občutek, da omejitev glede cene projekta ne bo spoštovana, da je tu prosti lov za »dodatne vampirje in priseske« k investiciji. Po njegovem je to del »neke plenilske zgodbe, verjetno ljudi blizu ali v ozadju sedanje koalicije«.

Minister je prepričan, da bodo zadevi prišli do dna

Minister je zagotovil, da delajo vse, da na mizo dobijo verodostojne podatke, zavzema se, da bodo vsi pravi podatki vključeni v šesti investicijski program, ki ga bodo potrdili vsi pristojni organi, vodstva in nadzorniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in HSE.

S projektom se po njegovih besedah ukvarjata protikorupcijska komisija in policija, za računsko sodišče so v zakonu o Slovenskem državnem holdingu dali podlago, da bo lahko opravilo svoje naloge. Če je potrebna dodatna zakonska podlaga, da se bo lahko koordiniralo delovanje vseh pristojnih institucij, bo za to vlada tudi poskrbela, je dejal.

Minister pristojnim institucijam zaupa, da bodo poiskale odgovorne, poiskali bodo tudi odgovornost za podražitev projekta, prepričan je, da bodo zadevi »prišli do dna«.

Teš 6 je tipičen primer, kako se projekta ne vodi

Predstavniki koalicije so vztrajale, da je do dražitev projekta prišlo, ker so bile predhodne ocene nerealne. Na to je opozoril tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin: »Teš 6 je tipičen primer vodenja projektov v Sloveniji. Prvo postaviš izredno nizko ceno, s čimer navdušiš odločevalce, a kasneje se izkaže, da je cena nerealna. Ceno se tekom vodenja projekta postopoma zvišuje, vselej pa se govori, da je projekt že tako daleč, da se njegova prekinitev ne splača. Podobno je bilo z avtocestami, predori in drugimi investicijami.«

Da je Teš 6 tipičen primer, kako se projekta ne vodi, a da bomo vsi zadovoljni, ko bo končan, je prepričan poslanec DL Marko Pavlišič, ki pa je opozoril da: »Teš 6 ni okostnjak v omari, ampak cela omara okostnjakov, ki so se začeli nabirati tri vlade nazaj.«

Ne smemo potopiti slovenske energetike

Predsednik SLS Franc Bogovič pa opozarja, da je populistična retorika o prekinitvi projekta izredno nevarna. »Ne kličite tistih, ki so nam denar posodili,« svari. »Ne smemo dovoliti, da s prekinitvijo projekta Teš 6 in vračili kreditov ter prekinitvami pogodb potopimo HSE in slovensko energetiko. Me pa moti, da projekt vodijo h koncu tisti, ki so ga zavozili.«

Splošna razprava poslancev v DZ še poteka, preberite pa si še podroben pregled projekta TEŠ 6, ki ga je pripravil Primož Cirman. V članku Od nesojenega ponosa do matere vseh afer, projekt TEŠ 6 primerja s kriminalko Umor na Orient Ekspresu Agate Christie.

Konec razprave predstavnikov poslanskih skupin.

12:25 Franc Bogovič (SLS): Krog odgovornih za sumljive posle v zvezi s Teš 6 je že dokaj jasen in ne bo zahteval velikega nadaljnega iskanja, a projekt je treba speljati do konca. Morali pa bi vsakih nekaj mesecev dobiti jasno poročilo o napredku projekta. zavzemamo se za iskanje resnice v zvezi s projektom, ne želimo pa si populizma v zvezi z njim.

12:23 Franc Bogovič (SLS): Ne kličite tistih, ki so nam denar ponudili. Ne smemo dovoliti, da s prekinitvijo projekta Teš 6 in vračili kreditov in prekinitvami pogodb potopimo HSE in slovensko energetiko. Me pa moti, da projekt vodijo h koncu tisti, ki so ga zavozili.

12:19 Franc Bogovič (SLS): Razkritje tedanjega direktorja HSE Blaža Košoroka kaže, da je bila tudi naša vlada glede investicije zavedena. Tudi, če bi nam povedali pravo ceno projekta, bi bil projekt že zavožen.

12:13 Franc Bogovič (SLS): Politične odgovornosti za preučevanje težav projekta Teš 6 ni bilo najti v nobeni vladi, tudi v tisti, v kateri sem sodeloval sam. Predlogi opozicije nikdar niso dobili zadostnih glasov.

12:02 Marko Pavlišič (DL): Čeprav je Teš 6 odličen primer tega, kako se projekt ne vodi, bomo verjetno vsi zadovoljni, ko bo enkrat zaključen na takšen ali drugačen način.

11:52 Marko Pavlišič (DL): Teš 6 ni okostnjak v omari, ampak cela omara okostnjakov, ki so se začeli nabirati tri vlade nazaj.

11:47 Srečko Meh (SD): Če kdo ve, da je bilo Primorju plačanih 10 milijonov evrov za dela, ki niso bila opravljena, zakaj ne poda kazenske ovadbe?

11:39 Srečko Meh (SD): Politiki nismo usposobljeni za reševanje problematike Teš 6, saj takšne reči običajno zakompliciramo. S problematiko naj se soočijo pristojni in usposobljeni organi.

11:22 Zvonko Černač (SDS): Namesto jasnih usmeritev, da bi preprečili nadaljne podražitve in prisesanje posameznikov na investicijo, smo priča zavajanju in manipulacijam. Obstaja kakšen dokument, ki kaže, kakšna je prava cena investicije?

10:17 Zvonko Černač (SDS): Vsi vemo, da je bila investicija katastrofalno vodena, a se glede tega ni do sedaj zgodilo nič.

11:06 Jože Velikonja (PS): Pozitivna Slovenija obsoja neodgovorno vodenje investicije v Teš 6. Zanimivo pa je, da zahteve sedaj postavljajo tisti, ki so za napako najbolj odgovorni. Gre za poskus prelaganja odgovornosti na nekoga drugega. Vlada preimerke Bratušek je Teš 6 prevzela kot še eno od številnih odgovornosti, ki so jih zapustile prejšnje vlade.

11:03 Matej Tonin (NSi): Zanimajo nas ukrepi, kako boste uredili zmešnjavo in zamejili stroške investicije. pričakujemo tudi ukrepe, ki bodo preprečili zlom celotnega HSE.

11:02 Matej Tonin (NSi): V projekt je vpletenih veliko kriminalnih dejanj. Plačana so bila dela, ki nikdar niso bila opravljena. Primer je Primorje, sumljivi pa so bili tudi posli z dražje plačanimi varilci Vegrada.

10:54 Matej Tonin (NSi): Teš 6 je tipičen primer vodenja projektov v Sloveniji. Prvo postaviš izredno nizko ceno, s čimer navdušiš odločevalce, a kasneje se izkaže, da je cena nerealna. Ceno se tekom vodenja projekta postopoma zvišuje, vselej pa se govori, da je projekt že tako daleč, da se njegova prekinitev ne splača. Podobno je bilo z avtocestami, predori in drugimi investicijami.

10:45 Marjana Kotnik Poropat (DeSUS): V poslanski skupini DeSUS ocenjujemo, da bi bila ustavitev projekta še dražja od njenega nadaljevanja. Seveda pa nas vse zanima, kaj je v 14-letnem obdobju šlo tako narobe, da stvar še vedno ni zaključena.

10:43 Minister Omerzel: Z gospodom Vizjakom se strinjam, da so bili poslanci zavedeni, zato ne krivim poslancev, ki so cenitev sprejeli, bi pa morali odgovarjati predstavniki takratne vlade, ki so podatke poznali.

10:41 Minister Omerzel:Gospod Vizjak, v času vašega vodenja ste sprejeli dve cenitvi, ki ste se razlikovali za 700 milijonov evrov. Kako ste takrat lahko zastopali dve stališči?

10:39 Minister Omerzel: Omenjena razlika v cenah investicije (126 milijonov evrov) je posledica tega, da predhodna cenitev ni upoštevala številnih faktorjev in prikazovala investicijo kot zaprto, čeprav temu ni tako.

10:37 Minister Omerzel: Ustavitev projekta bi povzročila veliko finančno škodo, saj bi morali takoj vrniti kredite, vpliv bi občutil tudi Premogovnik Velenje.

10:35 Samo Omerzel (minister za infrastrukturo in prostor, DL): Delovanje investicije je odvisno predvsem od končne cene energenta in elektrike, ki jo bo elektrarna sposobna dati na trg. Poslovodsvto družb je preverilo podatke iz okolice in ugotovilo, da bi z uvažanju premoga iz tujine večkrat presegli dogovorjeno ceno s Premogovnikom Velenje.

10:19 Andrej Vizjak (SDS): Zahtevamo, da se nam posreduje dokumente o zakonitem delovanju organov Teš 6 in HSE.

10:18 Andrej Vizjak (SDS): Želeli smo, da minister z mednarodnimi strokovnjaki opravi revizijo investicije in možnih nadaljnjih korakov. Želeli smo tudi, da vlada v treh mesecih pripravi poročilo o zakonitosti delovanja organov HSE in Teš 6 v primeru te investicije. Revizija ni opravljena, zato minister govori zgolj na podlagi lastnih ugibanj, odgovora o zakonitosti delovanja organov prav tako nimamo.

10:11 Andrej Vizjak (SDS):Zaskrbelo nas je stališče ministra za infrastrukturo in okolje Omerzela, ki je takoj po prihodu povedal, da bo investicija še dražja. Bojim se, da je namen vlade, da bi investicijo podražili in tako poplačali še tiste, ki niso bili plačani.

10:05 Andrej Vizjak (SDS): S prehodom iz leta 2008 v 2009 bistveno spremenila, zaradi njih pa tudi smotrnost investicije v Teš 6. Cena elektrike in poraba je bila pred tem precej višja. Mi smo o tem opozorili Pahrojevo vlado, a slovenska vlada te investicije ni opustila.