Izračun je preprost, vendar v praksi silno težko izvedljiv. Spomnimo, da slovenski prvaki v tej sezoni niso niti enkrat ujeli serije treh zmag, a po drugi strani so kar petino vseh zmag dosegli ravno proti današnjemu tekmecu Innsbrucku, ki se je z Ljubljančani vse od septembra boril za predzadnje mesto v ligi. Nihče ne oporeka dejstvu, da gre za najslabši moštvi v EBEL, kakor tudi ne napovedim, da tako Olimpija kot Innsbruck realnih možnosti za kakšen bolj odmeven dosežek v tem delu tekmovanja enostavno nimata. Precej bolj verjeten scenarij je, da bosta največja avtsajderja lige skušala čim bolj mešati štrene favoritom in na vsake toliko časa zabeležila kakšen par točk.

Ljubljančani bodo na ključnih tekmah zelo pogrešali Pascala Morencyja, ki ga je senat disciplinske komisije kaznoval zaradi nešportnega vedenja in predolgega jezika. Kanadčan ima posebne motivacijske sposobnosti in je duša tivolskega moštva, poleg tega pa je vedno pripravljen s pestmi zaščititi prav vsakega soigralca. Njegova priprava na tekmo ni ravno tradicionalna, saj si energijo napolni na ogrevanju, ko zadrsa na »prepovedano« polovico in provocira tekmece. Takšne trike poznajo v vseh ligah na svetu, a v EBEL so se zdaj spomnili, da tovrstne hokejske folklore ne bodo več trpeli. Na podlagi pritožbe moštva iz Gradca je liga brez materialnih dokazov kaznovala Morencyja s štirimi tekmami prepovedi igranja, kar je razkurilo trenerja Iva Jana.

»Kazen je pod vsako kritiko. Nazadnje sem gledal posnetek, kako je Beljačan Benjamin Petrik naletel na enega od Salzburžanov v hrbet. Tak prekršek je za 'v zapor', a so ga kaznovali le s petimi tekmami. Morency nikogar ni poškodoval, nikogar se ni dotaknil, a je dobil le tekmo manj kot Petrik. Kazen je privlečena za lase, a jo jemljemo kot spodbudo. Očitno nas liga gleda nekoliko drugače in nas želijo spodkopati,« je bil besen Ivo Jan, ki bo Morencyju danes vseeno našel sedež na avtobusu za Innsbruck. Kanadski hokejist bo v času tekme ob klopi spodbujal soigralce, na ledu pa ga bo zamenjal Rok Leber, ki bo doživel krstni nastop v dresu Olimpije. 21-letni Mariborčan je bil dlje časa poškodovan, saj je imel operacijo gležnja, potem ko se mu je odlomila koščica na pregibu. Če se bo izkazal, mu je trener Jan že obljubil večjo minutažo.

Dodajmo, da so pisarno Olimpije v začetku tedna obiskali policisti, kar je v Tivoliju sprožilo kopico ugibanj. Naši viri pravijo, da so možje postave preverjali, ali imajo tuji hokejisti pravilno urejene statuse. Takšnih nepravilnosti, kot ko so morali igralci pred leti celo zapustiti državo, tokrat niso našli.