Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda je na današnji novinarski konferenci dejal, da so omenjeni starši operacijo odpovedali zaradi opozarjanja združenja staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Velik srček. Ta organizacija po njegovih besedah dela »strahovito zmedo pri starših otrok«, njihove utemeljitve pod peticijo pa po besedah Kende ne držijo.

Kenda: Program otroške srčne kirurgije se ne ukinja

Kenda je zavrnil navedbe, da se program otroške srčne kirurgije ukinja. Otroke bodo tako še naprej operirali tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana z dvema lastnima kirurgoma, prav tako bodo lahko otroke operirali v bolnišnici v Münchnu, s katero so sklenili sodelovanje. Operiral pa bo tudi izraelski kirurg David Mishaly, in sicer tiste otroke, ki jih je že prej. Dodal je, da izbira kirurgov ne more temeljiti na popularnosti posameznih kirurgov.

Strokovni direktor Sergej Hojker pa je dodal, da tako kompleksen program, kot je otroška srčna kirurgija, ne more temeljiti »na enem zvezdniku, pač pa je to progam, ki ga lahko primerjamo z orkestrom«. »In če en ne igra dobro, potem cel program propade,« je dejal.

Slabo strokovno sodelovanje Blumauerja v ekipi

Glede kirurga Roberta Blumauerja, ki je doslej sodeloval pri omenjenem programu, pa je Hojker dejal, da ostaja v službi na kardiovaskularni kirurgiji, ni pa želel točno povedati, ali bo tudi vnaprej operiral otroke, saj da bo to odločitev konzilija. »Govoril sem o orkestru, vsi igralci morajo igrati ubrano,« je pristavil. Spomnil je na lanskoletni ugovor vesti intenzivistov, ki sodelujejo pri programu, saj niso želeli prevzeti odgovornosti za operacije Mishalyja. Ta je namreč včasih zapustil Ljubljano že isti dan, ko je operiral otroke.

Blumauer se je po Hojkerjevih navedbah sam izločil iz programa otroške srčne kirurgije že v začetku decembra lani. Očitki Blumauerju pa gredo predvsem zaradi slabega strokovnega sodelovanja v ekipi, so pa na novinarski konferenci govorili tudi o Blumauerjevi strokovnosti.

Šehić ne bo hodil v Ljubljano, če mu starši ne bi zaupali

Po besedah vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika, ki je bil tudi učitelj Blumauerja, je bil omenjeni kirurg sposoben sam izvesti nekatere operacije, ki pa so vrednotene kot manj zahtevne. Prav tako naj bi Blumauerja aprila prosil, naj navede seznam, katere operacije je sposoben sam izvesti, a tega Blumauer ni storil. Dodatno naj bi ga večkrat vprašal, zakaj določenih operacij noče sam izvesti, pa odgovora na to vprašanje Klokočovnik ni dobil.

Po Klokočovnikovih besedah so bili na konziliju vsi vpleteni v program zadovoljni s sodelovanjem s Šehićem, ki je v tem tednu opravil tri demonstracijske operacije, ki so bile uspešne. Pogodbo s Šehićem nameravajo skleniti v bližnji prihodnosti. Prav tako bo Šehić predvidoma v enem mesecu dobil licenco za opravljanje zdravniškega poklica v Sloveniji.

A Šehić opozarja, da če se bodo takšne razmere nadaljevale, da bodo starši odpovedovali operacije, ki naj bi jih on izvedel, njegovi prihodi v UKC ne bodo imeli smisla. Dejal je, da je zaupanje med zdravnikom in bolnikom osnovni pogoj za uspešnost medicine. Če mu starši ne bodo verjeli in zaupali, potem teh otrok ne bo operiral.