25.000 ...

... gledalcev si mora ogledati slovenski film, da ta prejme zlato rolo, priznanje, ki ga je leta 2001 ustanovilo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju s Kolosejem kot spodbudo producentom in distributerjem pri promociji slovenskega filma.

Gremo mi po svoje 2

Filmu Mihe Hočevarja o mladih tabornikih in njihovih starejših vodnikih, zlasti dveh, ki ju igrata Jurij Zrnec in Tadej Toš, bodo nocoj podelili že četrto zlato rolo za več kot 100.000 gledalcev.

Kruh in mleko

Film Jana Cvitkoviča je prvi dobil zlato rolo. Istega leta, 2001, pa je kar tri zlate role osvojila mednarodna koprodukcija (z manjšinsko slovensko udeležbo) Nikogaršnja zemlja bosanskega režiserja Danisa Tanovića, ki pa je prej že dobila oskarja za tujejezični film.

13 ...

... slovenskih filmov je v 13 letih (2001–2013) prejelo zlate role, kar pa ne pomeni, da se vsako leto najde film, ki jo dobi. Vmes so bila tudi leta, ko noben slovenski film ni pritegnil 25.000 gledalcev. Obstaja pa tudi izjemno leto, namreč lansko, ko so zlate role osvojili kar trije filmi: eno Razredni sovražnik Roka Bička, dve Čefurji raus! Gorana Vojnovića in tri Gremo mi svoje 2.

Veliko zlato rolo

za 125.000 gledalcev v slovenskih kinih so doslej osvojili trije filmi, ki so tudi največje uspešnice v samostojni Sloveniji: Kajmak in marmelada (2003) Branka Đurića, Petelinji zajtrk (2007) Marka Naberšnika in Gremo mi po svoje (2010) Mihe Hočevarja. Poleg velike so vsi trije filmi dobili še nekaj »navadnih« zlatih rol, saj so imeli še veliko več gledalcev – Kajmak in marmelada nad 150.000, Petelinji zajtrk nad 180.000 in Gremo mi po svoje nad 200.000 gledalcev.

Trije režiserji

so doslej zlate role osvojili s po dvema filmoma, to so Branko Đurić (Kajmak in marmelada in Ljubezen, traktor in rock'n'roll), Marko Naberšnik (Petelinji zajtrk in Šanghaj) ter Miha Hočevar z Gremo mi po svoje in Gremo mi po svoje 2. Ta dva filma sta skupaj tudi rekorderja po številu zlatih rol in torej na dobri poti, da »zamenjata« vse tri Kekce.