Sinoči je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana šlo zares: Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Steven Loy ter sedem mladih glasbenikov, izbranih v finale slovenskega izbora za evrovizijskega mladega glasbenika 2014. Žirija se je po nastopih odločila, da v Köln, kjer bo konec maja finalni izbor, pošljejo pianista Urbana Staniča, dijaka 3. letnika ljubljanskega konservatorija.

»Super izkušnja!« je povedal po nastopu zmagovalec, ki se sicer pili v razredu profesorice Lidije Malahotky Haas. »Poslušalci so bili fenomenalni in lepo je videti enkrat to našo dvorano na konservatoriju tako polno. Zdi se mi, da sem imel kar nekaj podpornikov.« To ni bila čisto prva izkušnja z orkestrom, saj je igral že z orkestrom ljubljanskega konservatorija, Komornim godalnim orkestrom SF in celo Orkestrom Slovenske filharmonije ob 75. obletnici ZRC SAZU. Žirijo je prepričal s Chopinovo Veliko briljantno polonezo v F-duru, ki so jo zaradi kriterijev tekmovanja s skoraj devetih minut skrajšali na pet minut. Z isto skladbo se bo predstavil tudi na tekmovanju v Kölnu. Pravi, da bo do takrat še malce vadil.

Letos najštevilnejša udeležba

V finale so se uvrstili še kontrabasist Jošt Lampret, fagotist Luka Mitev, harmonikar David Novak, marimbistka Nežka Prosenjak, violončelistka Romana Šimbera ter violončelist Izak Hudnik, ki je po nastopu povedal, da tudi zanj to ni bil prvi nastop z orkestrom. Igral je že z Godalnim orkestrom SF, »ampak prejšnja izkušnja je skoraj neprimerljiva s to, ki sem jo imel nocoj, ko sem nastopil pred tako bučnim občinstvom«. Vseh vtisov še ni mogel takoj strniti, je pa povedal, da ima nekaj minut pred nastopom vedno veliko tremo; včasih z njo opravi pravočasno, sicer pa po nekaj taktih na odru.

Letos je bila udeležba na slovenskem izboru najštevilnejša: v polfinalu je nastopilo 19 mladih iz vseh koncev Slovenije, prijavilo se jih je celo 23. Tekmovanje bienalno poteka že od leta 1982, tudi s slovensko udeležbo. Je edino tovrstno evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki ga Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija, predvaja po vsej Evropi. Pri nas ga organizira Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, ki je pred štirimi leti uvedlo javni razpis, pred dvema letoma pa v finalu dodalo igro z orkestrom. Tekmovanje zdaj poteka po zgledu evropskega, v dveh etapah. Letošnji polfinale je bil 15. januarja v Studiu 14 Radia Slovenija, kandidati pa so takrat igrali ob spremljavi klavirja.

Zgodovina lepih slovenskih uspehov

»Žal pa imam občutek, da se tekmovanje, odkar se odvija na prostem, komercializira,« ugotavlja predsednik žirije prof. Tomaž Lorenz. Več let je bil finalni koncert pred Dunajsko državno hišo, letos pa se seli v Nemčijo, in sicer pred kölnsko katedralo, kjer bo 31. maja mlade pospremil Orkester WDR Köln. Dogodek spremljajo številni poslušalci, vremenske razmere pa lahko neugodno vplivajo na izvajalce, ki so že tako pod velikim pritiskom. Problematična se mu zdi tudi letošnja novost, da skladba v finalu ne sme presegati petih minut, saj se s tem izbor skladb precej zoži, tako pa odpade marsikatero delo, skozi katero bi se morda tekmovalci lahko bolje izkazali. Nekoliko več priložnosti za lastno prezenco bodo tekmovalci imeli v polfinalu ob spremljavi klavirja, kjer si bodo lahko izbrali 15 minut programa po lastnem okusu.

Slovenski mladi glasbeniki so na tem tekmovanju že v preteklosti dosegali lepe uspehe. Največjega doslej je dosegla flavtistka Eva Nina Kozmus, ki je na evropskem izboru leta 2010 celo zmagala. Z uspešnim nastopom se lahko pohvali tudi violončelistka Karmen Pečar Koritnik, ki je zasedla tretje mesto, v finale pa sta se uvrstila še saksofonist Jan Gričar in na zadnjem tekmovanju tudi klarinetist Blaž Šparovec. Slednji je ta hip na dodiplomskem študiju v Berlinu, kjer so ga pred kratkim angažirali celo v Berlinski državni operi, in sicer v komornem teatralnem delu Rdeča kapica G. Aperghisa. V kratkem ga čakajo koncerti v Nemčiji in Rusiji, pa tudi v Ljubljani – 20. februarja s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, 2. marca pa v ciklu Glasbene nedelje v Unionu. Spomini na evropsko tekmovanje še niso zbledeli: »Že sama nagrada je bila čudovita priložnost, da sem lahko predstavil Slovenijo na tekmovanju na Dunaju, kjer sem si nabral ogromno izkušenj in prišel v stik z drugimi mladimi glasbeniki. Ko enkrat na tekmovanju prepričaš, se priložnosti odpirajo. Tekmovanje mi je odprlo pogled na mednarodno glasbeno sceno in njeno delovanje in je bilo pomemben mejnik v moji glasbeni karieri.«