S kakšnimi občutki se boste odpravili v Soči?

Zelo dobrimi. To bodo igre številnih obrazov. Eden od njih in hkrati najpomembnejši bo športni. Slovenska reprezentanca se bo na njih predstavila v doslej najštevilčnejši in najmočnejši luči. Prvi razlog za to je, da so se prvič v samostojni Sloveniji na olimpijske igre uvrstili hokejisti. Drugi razlog pa je, da so slovenski zimski športniki z odličnimi uvrstitvami v minuli sezoni, ko so v olimpijskih športih osvojili sedem kolajn na svetovnih prvenstvih, potrdili, da sodijo med najboljše na svetu.

Menite, da je čas za prvo slovensko zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah?

Čas za prvo slovensko zlato kolajno je že dolgo. Verjamem, da jo bomo v Sočiju tudi osvojili. Slovenska olimpijska reprezentanca se bo v Sočiju pokazala v kompaktni luči. Zastavo na odprtju bo nosil kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar, tako da lahko pokažemo ekipno moč. Poleg tega bomo nastopili z reprezentanco, ki je dokazala, da je izjemno močna. Če pa k temu prištejemo še dejstvo, da so olimpijske igre tekmovanje, na katerem lahko tudi kdo preseneti, si lahko nadejamo, da bo med njimi tudi kakšen slovenski športnik.

Kaj pričakujete od iger v Sočiju?

Gotovo bodo šle v zgodovino kot najdražje doslej. Če je doslej veljalo nekakšno pravilo, da so zimske igre po proračunu stale eno tretjino letnih, bo Soči vse skupaj postavil na glavo. V Rusiji bodo potekale olimpijske igre, ki bodo še dražje od doslej vseh najdražjih, ki so bile leta 2008 v Pekingu.

Po Londonu 2012 na drugih olimpijskih igrah zapored Slovenija ne bo imela svojega kotička v obliki olimpijske hiše. Kako gledate na to dejstvo?

Temeljni razlog, da je tako, so astronomske cene za takšno storitev. Lahko vam povem, da so stroški za slovensko olimpijsko hišo pred štirimi leti v Vancouvru stali toliko, kot bi v Sočiju za dan ali dva. Ne vidim nobenega razloga, da bi Olimpijski komite Slovenije zapravljal denar za pogostitev gostov, saj so zneski v realnosti takšni, da se nam lahko vsem skupaj zamegli pred očmi.

Vodja slovenske olimpijske reprezentance bo Petra Majdič. Kaj pričakujete od nje?

Petra je simpatična in komunikativna oseba, ki vrhunsko pozna šport. V Olimpijskem komiteju Slovenije se bomo vsi trudili, da jih bomo ustrezno podpirali.

Boste na svojih trinajstih olimpijskih igrah zadnjič sodelovali v vlogi predsednika OKS?

Zanesljivo bom zadnjič v tej vlogi. Menim, da sem v letih (oktobra bo Janez Kocijančič dopolnil 73 let – op. p.), ko je čas, da mojo funkcijo prevzame kdo drug. Vedno bom pripravljen pomagati, če me bo kdo potreboval. O mojem delu in uspešnosti pa boste odločali drugi.