Tako gre vsa slava sveti trojici. Tistega štajerskega grešnika so že uspeli spraviti s prestola, ljubljanski in koprski prvak pa zmagujeta naprej. Mi, v Prešernovem mestu, v gorenjski metropoli pa zelenimo bolj od smučišč pod Pohorjem... Ko že upamo, da bo strašna komisija vendarle udarila, dojamemo, da je pri nas vse dobro in v redu in po regelcih! Kaj bi človek dal, da bi bil en sam dan lahko na strani treh županov, ki so na udaru. Da bi jim izrekel podporo javno ali pa vsaj v sebi. Da bi lahko za šankom modroval, ali jih »bo Zoki zopet nategnil« in ali bo »Pop spet kako novinarko ozmerjal« in podobno.

Morda pa je čar vsega v tem, da naš kranjski »mohangler« (med vstajo jeznih se je župana prijel tudi tale vzdevek) zasluži drugačno priznanje. Priznanje, da je bolj spreten in bolj pošten in bolj zvit in bolj temeljit od same strašne komisije. Poglejmo, kaj mu je že uspelo. Na občini ima zveste podanike (kot junaka z močvirja, obale…). Zvestoba se nagrajuje, logično. In je tako že trem mestnim politikom uspelo, da so se po volitvah zaposlili v občinskem podjetju. Eden pa je sklenil posel z istim podjetjem, ker z občino ni več mogel (za)služiti – z njenim podjetjem pa lahko. In so tako srečno štirje iz županove koalicije lepo preskrbljeni. Jasno je, da so bili izbrani (tudi) na razpisih kot najboljši. In tako se dopoldne dobijo v občinski firmi na malici ali poslovnem sestanku, popoldne pa kot mestni svetniki odločajo. Tudi o podjetju, ki je v občinski lasti in kjer si režejo kruh, oprostite, potico. Ali pa podžupan iz županove stranke, ta je šele mojster. Je tudi lastnik podjetja, ki želi graditi poslovno stavbo v stanovanjski soseski. In ker se to ne da, je treba spremeniti prostorske akte. In kdo je odgovoren za to področje na občini? Ja, podžupan vendar. Da stvar ne bi bila preveč zapletena, je treba strokovno podlago za spremembe prostorskega načrta ustrezno izdelati. In jih občina s podžupanom vred naroči pri – lastniku objekta, ki bo po spremembah nemoteno gradil in kjer je isti podžupan solastnik. Stvar gre enostavno takole: graditelj podžupan prosi občino za dovoljenje. Na občini isti podžupan (uradno seveda izločen iz vseh postopkov) naroči pri svojem podjetju strokovne projekte. Podžupan podjetnik jih seveda naredi. Nato nastopi zopet podžupan politik in kot član vodilne koalicije vse to sprejme z veliko večino. Župan »mohangler« pa se pod to podpiše. Vse gre kot po maslu, vsem se smeji, tako se dela v gorenjski prestolnici.

In zato bomo še dolgo fovš tistim, katerih župani so bili vsaj enkrat »na komisiji«. Če nisi bil obravnavan na KPK, potem si ničla. Luzer. Ni prijetno biti meščan v mestu, kjer vladajo luzerji. Ki vse zmorejo in znajo. Ki so strup tudi za strašno komisijo. Še je upanje: naš »mohangler« se bo potegoval za nov mandat. Morda pa se nam le posreči, da nas potem nova komisija vsaj enkrat uvrsti na slovenski zemljevid. Do takrat: za vsako komisijo se mojster (v Kranju) najde...