Svetovalec župana za mednarodno sodelovanje

Miloš Dular, ki bo moral zaradi nezdružljivosti funkcij odstopiti kot občinski svetnik, bo po novem kot svetovalec župana pokrival področje mednarodnega sodelovanja, hkrati bo, kot prostorski načrtovalec, sodeloval tudi pri pripravah sprememb občinskega prostorskega načrta, odločitev župana, ki je sicer na daljšem bolniškem dopustu, pojasnjuje podžupanja Mojca Špec Potočar. Pravi, da se je po dobrem letu dni od upokojitve svetovalca, ki je bil zadolžen za mednarodno sodelovanje, pokazalo, da je to področje zdaj okrnjeno. A v Novem mestu ga niso mogli nadomestiti s kadri znotraj občinske uprave. Špec-Potočarjeva ocenjuje, da imajo tovrstne svetovalce zaposlene primerljive slovenske občine, vendar to denimo ne drži v bližnjem Krškem ter v mestnih občinah Ptuj, Slovenj Gradec in Maribor.

Je pa novomeška podžupanja poudarila, da se je župan Muhič za zaposlitev, ki je vezana na trajanje njegovega mandata, odločil tudi na pobudo koalicijskih partnerjev in z njihovo podporo. Druga pobuda je prišla s komisije za medobčinsko in mednarodno sodelovanje, ki je med drugim ugotavljala, da bo treba okrepiti sodelovanje s pobratenimi občinami. Predsednik omenjene komisije, ki ima sedem članov, je sicer prav Miloš Dular. Novomeška občina, ki aktivno sodeluje s šestimi partnerskimi mesti, je lani za mednarodno sodelovanje namenila 20.000 evrov, prav toliko je predvidenih sredstev v letošnjem proračunu, je pojasnila vršilka dolžnosti vodje kabineta župana Sandra Boršić.

Dular: Gre za gonjo proti županu

Miloš Dular je prepričan, da je njegovo imenovanje za svetovalca župna upravičeno. »Velika želja mednarodnih partnerjev iz Poljske in iz Srbije je bila, da nadaljujemo sodelovanje pri določenih projektih, zato se je župan za zaposlitev tudi odločil,« poudarja. Rezultat tovrstnega sodelovanja je bila na primer mednarodna izmenjava poljskih dijakov z novomeškim Centrom biotehnike in turizma, partnerji iz Srbije, ki je podpisala pristopna pogajanja z Evropsko unijo, pa želijo zdaj navezati sodelovanje z Novim mestom, še pojasnjuje Dular. Ob tem je izrazil prepričanje, da nasprotovanja, ki se pojavljajo v delu novomeške javnosti, niso usmerjena proti njemu, temveč gre za gonjo proti županu.