Odšel na Tajsko

A krajani so bili v začetku tedna spet negativno presenečeni. Namesto da bi pripravil dogovor, je župan Bogataj namreč odpotoval na dopust na Tajsko. »Nič drugega nočemo kot zagotovilo, da ne bo negativnih posledic za okolje. Nobenega denarja, odškodnin in podobno. Terjamo izpolnitev obljub, da ne bo umazanije, hrupa, da bo zrak čist in bo torej čistilna naprava dejansko delovala tako, kot nam zagotavljajo,« je dejal eden od tistih, ki sestankujejo iz dneva v dan z občinskimi uradniki in novo občinsko odvetnico. »Le kako si občina plačuje drage odvetnike z našim denarjem, da stojijo potem nasproti nam?« smo slišali od občana, katerega podatke hranimo v redakciji. Težko razumejo tudi dejstvo, da župan sledi njihovim predlogom, nato odide na dopust, preostali pogajalci pa se delajo nevedne.

Zahteve krajanov so torej povsem jasne: občina naj se z ustreznim jamstvom zaveže, da zaradi nove čistilne naprave ne bo trpelo okolje. Meritve vplivov na okolje naj bodo nepristranske, pogoste in strokovne. Če pa se izkaže, da je bil strah krajanov upravičen, bodo terjali odškodnine. Nesporno je, da je Mestna občina Kranj vsaj na tem področju ravnala precej nespretno, ker so tudi krajani opozorili, da bi take garancije dejansko morali dati izvajalci projekta, kot je v podobnih primerih navada in praksa. Tako pa bo zdaj morala morebitno škodo pokriti sama.

Konec meseca bo seja mestnega sveta, župan se bo do takrat vrnil z dopusta. Ali bodo mestni svetniki dobili na mizo tudi predlog ureditve, ki bi sprostil izdajo gradbenega dovoljenja za čistilno napravo, še ni znano. šu