Vino Ljubljana – mednarodni vinski sejem je ena najstarejših sejemskih prireditev v Sloveniji; prvič je potekal leta 1954 v Ljubljani. Sejem je živel, se razvijal, odzival na razmere v vinogradništvu in vinarstvu, doživljal blesteče trenutke ter ponesel ime Ljubljane in Slovenije na vse celine.

Vino Ljubljana – tradicija in ugled

Številni strokovnjaki menijo, da Slovenija zagotovo potrebuje vinski sejem za ponovni prodor med pomembne svetovne vinogradniško-vinarske države.

Vinski sejem, skupaj z vodilnim svetovnim ocenjevanjem vin, odličnimi slovenskimi vini in stoletno tradicijo vinske trgovine v Ljubljani, je prestolnici že leta 1987 prinesel laskavi naziv mesto trte in vina. Gospodarsko razstavišče v Ljubljani se je tako skupaj z mestom Ljubljano odločilo, da nadaljuje bogato tradicijo Vina Ljubljana.

Vinski sejem – za kulturo pitja

Osnovni elementi sejma so vino, kulinarika in gastronomija, gostinstvo in turizem ter kultura. V prepričanju, da mora sejem tudi v prihodnje ohranjati svoj mednarodni značaj, si bodo organizatorji prizadevali, da bomo k sodelovanju pritegnili širok krog vinarjev iz Slovenije pa tudi iz tujine.

»Zavedamo se, da mora biti sejem, če želi biti uspešen, pripravljen v tesnem sodelovanju predvsem s slovenskimi vinogradniki in vinarji. Skupaj z njimi želimo oblikovati takšno vsebino sejma, ki bo izpolnjevala njihova pričakovanja ter zadovoljila interese in želje vseh kategorij obiskovalcev, ki jim je je prireditev namenjena,« je med drugim povedal Matjaž Kovačič, vodja prireditve Vino Ljubljana.

Sejem ima hkrati prodajni značaj

Sejem je namenjen poslovnim obiskovalcem in najširši javnosti. »Želimo, da bi obiskovalci lahko vsa vina pokusili in tudi kupili. Vinarji se bodo predstavljali po vinskih deželah prek vinskih cest, vinskega turizma in kulinarike. Na odprtju sejma bomo podelili tudi mednarodno nagrado jakob za najbolj inovativni primer turistične ponudbe v vinorodnih deželah oziroma državah. Vsako leto se bo na sejmu obširneje predstavila ena tuja vinogradniška in vinarska država kot partnerica.«

Pester in raznolik program

Ob sejmu pripravljajo za vinarje in enologe bogat strokovni program z mednarodno udeležbo. Posebno pozornost bodo posvetili področju vina in kulinarike, kjer bodo pripravili tematske posvete ter predstavitve vina mladim. Vinski sejem odpira svoja vrata na široko, tudi kot priložnost za srečanja in druženje vseh vinskih združenj ter drugih tematsko usmerjenih društev, katerih dejavnost je povezana z vinom.

»Načrtujemo tudi dražbo arhivskih vin. Izkupiček bomo namenili v humanitarne namene. Uvajamo pa tudi novost, Ljubljana Wine Challenge – izbor najboljšega vina določene sorte. Za leto 2014 smo izbrali sorto chardonnay. Vina na tem izboru bo ocenjevala posebna žirija, sestavljena iz mladih slovenskih enologov. Na posebnem prostoru bodo ocenjevali deset najboljših vin izbrane sorte tudi obiskovalci,« je še povedal Matjaž Kovačič. jl