Slovensko reprezentanco je določil izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije na seji 21. januarja, ko je vodja reprezentance Petra Majdič sporočila tudi, da bo na odprtju slovensko zastavo nosil Tomaž Razingar, kapetan hokejske reprezentance. Slovenski olimpijci prihajajo iz osmih športnih panog. Najštevilčnejša bo hokejska reprezentanca, v kateri je 25 športnikov, sledijo smučarski skoki in deskanje na snegu (po 9), alpsko smučanje (8), biatlon (6), tek na smučeh (5), nordijska kombinacija (3) in prosti slog (1).

Na predstavitvi so manjkali nekateri najboljši tekmovalci. Tina Maze, dvakrat srebrna na ZOI pred štirimi leti v Vancouvru, je v Cortini d'Ampezzo, kjer bo od četrtka naprej nastopila na štirih zaporednih tekmah, skakalci so prispeli na Japonsko, kjer bodo konec tedna tekme svetovnega pokala, hokejisti na čelu z Anžetom Kopitarjem pa imajo prav tako tekmovalne obveznosti. Biatlonec Jakov Fak je bil po nedavnih zdravstvenih težavah tudi odsoten. Zato pa je bil prisoten celoten slovenski politični vrh.

V Sočiju najštevilčnejša slovenska zimska reprezentanca

Predsednik države Borut Pahor je potrdil, da bo v Sočiju od 6. do 9. februarja in bo navijal za slovenske športnike v teku in biatlonu. Med drugimi so bili tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, pa tudi minister za obrambo Roman Jakič. Njegov sin Gal Jakič bo edini slovenski udeleženec paraolimpijskih iger invalidov; nastopil bo v alpskem smučanju.

"Še nikoli na predstavitvi olimpijske reprezentance ni bila prisotna taka politična zasedba. V Soči gre najmočnejša in najštevilčnejša zimska olimpijska reprezentanca v zgodovini samostojne Slovenije, v njej je tudi hokejska ekipa, ki bo nastopila med 12 najboljšimi na svetu. Med vami je sedem dobitnikov odličij na svetovnih prvenstvih v olimpijskih športih v prejšnji sezoni. Naša naloga je, da vam dajemo podporo, da boste na največjem tekmovanju v štiriletnem obdobju prikazali vse, kar znate in zmorete," je uvodoma dejal predsednik OKS Janez Kocijančič in dodal, da bo IO OKS razširil reprezentanco, če bi konec tedna kdo izmed tekmovalcev dosegel izjemen izid.

Prvič v slovenski zgodovini bo na OI reprezentanco vodila ženska. "Če se malo pošalim, so me na sedanjo funkcijo imenovali, da ne bi bila na OI kot vrhunska športnica. Vedno je bilo okrog mene vsaj nekaj drame, kot tudi na OI pred štirimi leti, ko je bilo vsega, od poškodbe do kolajne. Naj se sedaj smola drži mene, ne pa športnikov. Tako mi v ozadju mojih misli kar malo odzvanjajo besede Petra, samo naj bo vse dobro. Me pa je življenje naučilo, da se zgodi, kar ti je namenjeno in, da si naloži tiste obremenitve, ki si jih sposoben prenesti. Za vse športnike bodo olimpijske igre dobra šola. Upam, da v pozitivnem pomenu, in da bo kar najmanj razočaranih," je pred uradno predstavitvijo za STA dejala Majdičeva, ki bo v Rusiji na četrtih OI.

Prvič tudi z ekipnim športom

Pred štirimi leti se je v Vancouvru poškodovala, pa na koncu osvojila bronasto medaljo. Nedolgo po tekmovalni karieri se je znašla v vlogi prve "dame" slovenskih olimpijcev. "Moram reči, da sem imela pred letom dni bistveno več treme, kot sedaj. Moj posel se lepo razrašča in sem se že kar malo navadila organizacije dela. Si pa lahko dober le toliko, kot je dobra tvoja ekipa. Sama imam izvrstno v okviru OKS na čelu z Blažem Perkom in zato je vse še precej lažje," je dejala Majdičeva in o pričakovanjih pred OI v Sočiju dodala: "Nedolgo tega sem prenehala tekmovati, zato na vse skupaj še vedno gledam kot vrhunska športnica. Vesela sem, da so OI februarja in ne decembra, ker so bili apetiti slovenske javnosti in tudi samih tekmovalcev po fenomenalni prejšnji sezoni zelo veliki. Sedaj je pritisk malo popustil. Edino, kar me resno skrbi, je vreme. Vancouver pred štirimi leti je bil pogojen z vremenom in tudi v Sočiju pričakujem podobno. Ne glede na to, kako so športniki pripravljeni, pa se proti vremenu ne morejo boriti."

Slovenija bo imela prvič v svoji zgodovini na zimskih OI tudi predstavnike v ekipnih športih, v predtekmovalni skupini pa bodo še velesile Rusija, ZDA in Slovaška. Matjaž Kopitar, glavni trener slovenske hokejske reprezentance, je dejal, da s tremo sam nima težav. "Mislim, da tudi naši fantje ne. Vse smo že naredili z uvrstitvijo na OI in sproščeno pričakujemo ta velik dogodek. Prek socialnih medijev so igralci, ki so v različnih klubih, ves čas v stikih, kemija je odlična. Vsi si želimo, da bi prikazali odlične igre in da bomo konkurenčni tekmecem. Želim si, da bi igrali na 110 odstotkih svojih sposobnosti in potem bo prišel tudi uspeh. Upamo, da bo čim manj poškodb in da bi dejansko nastopili tudi vsi igralci, ki so na seznamu. Pričakovanja so velika, ker igramo proti velikim reprezentancam. Upam, da bomo pozabili na to, da smo izpadli iz elitne skupine hokeja na svetovnem prvenstvu in da bomo v Sočiju prikazali dobre igre. Želim si, da bi naš olimpijski nastop pozitivno vplival tudi na razvoj hokeja pri nas, vendar, resnici na ljubo, kaj pomembnega ne vidim na obzorju," je dejal Kopitar.