Evropske borze so trgovanje zaključile malenkost v zelenem, indeks Euro Stoxx 50 se je zvišal za 0,15 odstotka, na 3158 točk, angleški FTSE 100 pa je padel za 0,14 odstotka, na 6825 točk. Stopnja brezposelnosti v Veliki Britaniji je padla na 7,1 odstotka, kar je najnižja raven v zadnjih petih letih in se bliža sedmim odstotkom, ki jih je napovedala angleška centralna banka.

Kitajska centralna banka je v bančni sistem sprostila 255 milijard juanov, kar znese 31,1 milijarde evrov, in s tem zagotovila večjo likvidnost. Lanska gospodarska rast Kitajske je bila najnižja po letu 1999 in je znašala 7,7-odstotka. Hongkonški indeks kitajskih podjetij Hang Seng je zrasel za 1,1 odstotka. Ameriški tehnološki velikan Apple se je pred mesecem dni povezal s kitajskim operaterjem China Mobile, kar se je odrazilo v naročilu več kot milijon priljubljenih iphonov.

Mednarodni denarni sklad IMF ocenjuje, da bo rast svetovnega gospodarstva v letošnjem letu 3,7-odstotna, leta 2015 pa naj bi bila 3,9-odstotna. Ob dobrih napovedih navajajo, da ostajajo tveganja tako v razvitih kot v državah v razvoju. Gospodarsko rast Kitajske v letu 2015 ocenjujejo na 7,5 odstotka. Na valutnem trgu je bila zabeležena rast britanskega funta proti avstralskemu dolarju, na surovinskem pa višja cena zemeljskega plina za 3,9 odstotka.