V Davosu je danes stekel program s številnimi delavnicami, razpravami in nagovori. Udeleženci bodo razpravljali ne le o načinih za dokončen izhod iz krize, pač pa tudi o možnih rešitvah za pereče težave, kot so vse večja globalna neenakost, brezposelnost mladih in starajoča se družba.

Papež: sposobnosti uporabite za služenje tistim, ki še naprej živijo v revščini

Uradna otvoritvena slovesnost je potekala že v torek, ko je ustanovitelj WEF Klaus Schwab sodelujoče pozval, naj v središče razprav postavijo človeške vrednote. »Vrednote so pomembne, ker želimo izpolniti zavezo WEF k izboljšanju stanja v svetu,« njegove besede povzema WEF v sporočilu za javnost.

Eliti v Davosu je svoje sporočilo poslal papež Frančišek, ki je voditelje v sporočilu, prebranem na slovesnosti, med drugim pozval, naj svoje sposobnosti uporabijo za služenje tistim, ki še naprej živijo v revščini. Po njegovem prepričanju je »neznosno«, da svet še vedno pesti lakota, medtem ko so nekod zavržene velike količine hrane.

Nagrado prejel tudi Matt Damon

»Prosim vas, da zagotovite, da bogastvo služi človeštvu, ne pa da mu vlada,« je voditeljem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Frančišek.

Že v torek je WEF tudi podelil nagrade Crystal Awards, ki so jih letos prejeli »trije izredni voditelji iz sveta kulture«, in sicer igralec Matt Damon, operni pevec Juan Diego Florez in filmska ustvarjalka Shirin Neshat.

Med vrhunci današnjega dneva bo razprava o globalnem finančnem kontekstu, prihodnosti Kitajske ter različnih scenarijih za Rusijo. Udeležence bosta med drugim nagovorila ruski premier Dmitrij Medvedjev ter japonski premier Šinzo Abe.