Ko je Berdych včeraj dopoldne po srednjeevropskem času po uvrstitvi v polfinale (Španca je premagal s 6:1, 6:4, 2:6, 6:4) pristopil k nekdanji številki ena svetovnega tenisa Jimu Courierju, ki v Melbournu sprašuje zmagovalce dvobojev, je izjavil, da je končno zmagal na areni Rod Laver. Čehu pa je uspel še en mejnik, s katerim se je vpisal med nesmrtne. Na vseh štirih največjih teniških turnirjih se je namreč uvrstil v polfinale. Osvojil sicer ni še nobenega. Pred njim je od njegovih rojakov to uspelo le Ivanu Lendlu, ki ga je nekaj časa treniral. Čeprav letos v Avstraliji igra odlično, bi bila njegova končna zmaga veliko presenečenje. Čeh se bo v polfinalu presenetljivo pomeril proti Stanislasu Wawrinki. Švicar je v teniški klasiki z 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 po štirih urah izločil Novaka Đokovića, zmagovalca OP Avstralije zadnjih treh let. Srb je dobil zadnjih 14 medsebojnih dvobojev, včeraj pa se mu je Wawrinka maščeval za dva zaporedna poraza z 2:3 v nizih na velikih slamih.

Podatek, da je 28-letni Berdych – tenis je začel igrati pri petih letih, danes pa je velik navijač hokeja na ledu in Detroita – prvič zmagal na areni Rod Laver, pove veliko o njegovem značaju. Velja namreč za teniškega igralca, ki ga organizatorji v uvodnih krogih ne uvrščajo na osrednje stadione, temveč se drži v ozadju. V središču pozornosti je le, ko se uvršča v zaključne dvoboje, v katerih pa do letos v Avstraliji ni bil uspešen.

Eugenie Bouchard je teniško ime, ki lahko dvigne samozavest vsem najstnikom in najstnicam po svetu, ki se profesionalno ukvarjajo s tenisom, ter njihovim spremljevalcem in staršem. Kanadčanka se je namreč pri 19 letih uvrstila v polfinale turnirja za veliki slam ter dokazala, da je v dobi, ko se športne kariere daljšajo, možen tudi takšen podvig. Eugenie Bouchard je po četrtfinalni zmagi proti nekdanji številki ena ženskega tenisa Ani Ivanović (5:7, 7:5, 6:2) pridobila vzdevek Genij, ki izhaja iz podobnosti njenega imena.

Potem ko je Srbkinja v osmini finala premagala Sereno Williams in pripravila največje presenečenje v Melbournu, se je zdelo, da jo v četrtfinalu čaka manjša ovira na poti do odločilnih dveh dvobojev. Toda Kanadčanka – všeč ji je rojak in pevec Justin Bieber – je dve uri in pol igrala vrhunski tenis, ves čas pritiskala na nasprotnico, od svoje igre pa ni odstopila niti za trenutek, četudi je naredila kakšno neizsiljeno napako.

»Drži, da sem kar 24-krat prišla na mrežo (od tega je dobila 19 točk, op. p.). To je posledica, da si prizadevam igrati agresivni tenis. Ko dobim krajšo žogico, napadem na vso moč. Tudi če kdaj naredim napako,« je razlagala Eugenie Bouchard, ki v Avstraliji nastopa šele na svojem četrtem turnirju za veliki slam, na svetovni lestvici pa je bila najvišje uvrščena 6. januarja letos, in sicer na 31. mesto, sedaj pa se ji obeta celo uvrstitev med najboljših 20. »Res je, da sem po letih najstnica. A verjemite mi, da se počutim starejšo. Od svojega petega leta trdo garam vsak dan.«

Kanadčanka, ki bo 25. februarja dopolnila 20 let, navdušuje s svojimi odgovori tudi zato, ker obvlada angleški jezik. S svojo sproščenostjo in pogledom nekoliko spominja na leto dni mlajšo Američanko Mikaelo Shiffrin, ki blesti v alpskem smučanju. »Li Na (v četrtfinalu je bila s 6:2, 6:2 boljša od Italijanke Flavie Pennette, op. p.) je odlična igralka, ki je že zmagala na enem od štirih največjih teniških turnirjev. Vsekakor bo favoritka. Toda moja želja je zmaga. In zanjo bom naredila vse,« pred polfinalnim dvobojem napoveduje sijajna Kanadčanka, ki je bila lani izbrana za najboljšo novinko leta.

Razveseljiva vest je prišla tudi iz slovenskega tabora, saj je Katarina Srebotnik v paru s Čehinjo Kveto Peschke dobila četrtfinalni dvoboj dvojic. Po dveh urah in 20 minutah sta bili s 7:5, 4:6, 6:4 boljši od Jarmile Gajdošove in Alje Tomljanović. V polfinalu se bosta zmagovalki pomerili proti prvima nosilkama, italijanski dvojici Errani-Vinci.