Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je včeraj potrdil slovensko olimpijsko reprezentanco za Soči in spremljevalno osebje, kar je dan prej predlagal odbor za vrhunski šport, ki je upošteval še dosežke zimskih športnikov zadnjega konca tedna. Slovenska reprezentanca v Sočiju bo štela 66 članov. Medtem ko bo izmed športnih panog daleč najštevilčnejša hokejska reprezentanca (25 olimpijcev), bo imela najštevilčnejše spremljevalno osebje alpska smučarska reprezentanca. Ta bo štela kar 21 spremljevalcev. Vodja slovenske olimpijske reprezentance Petra Majdič je včeraj obelodanila, da bo 7. februarja na odprtju iger nosil slovensko zastavo kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar.

Največ vprašanj je včeraj na izvršnem odboru OKS zastavil predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec. Njegov predlog, zakaj se je odbor za vrhunski šport kot člana olimpijske reprezentance odločil za Roka Perka in ne Martina Čaterja, ki je minuli konec tedna v Wengnu osvojil smukaško točko svetovnega pokala, je šel na glasovanje. Da bi Slovenci v Sočiju spremljali Čaterja, sta se strinjala le Rakovec in predstavnik Atletske zveze Slovenije Dušan Prezelj, medtem ko so bili drugi člani proti. Rakovec je želel, da se naredi popravek funkcij spremljevalnega osebja, češ da Urban Komac in Manca Marc v hokejski reprezentanci ne bosta maserja, temveč fizioterapevta, a je dobil odgovor, da je z besedo fizioterapevt imenovan vsak, ki ima ustrezno izobrazbo. Član izvršnega odbora OKS je imel še nekaj vprašanj glede spremljevalnega osebja. Na vsa je s strani odbora za vrhunski šport pri OKS in predsednika Janeza Kocijančiča dobil očitno zadovoljive odgovore, kar gre sklepati po tem, da se je strinjal tako z imenovanjem slovenske olimpijske reprezentance kot spremljevalnega osebja.

Največ besede je imel po pričakovanju direktor športa pri odboru za vrhunski šport Blaž Perko, ki je pojasnjeval, zakaj so se strokovno odločili, da v Soči potujejo nekateri športniki, ki v tej sezoni niso potrdili norm, medtem ko bodo nekateri z doseženimi normami v minuli sezoni ostali doma. »Pri alpskem smučanju izmed predlaganih športnikov za nastop v Sočiju niso potrdili norme Rok Perko, Klemen Kosi in Katarina Lavtar. Za Perka smo se odločili, ker je velik potencial, povrhu pa mu smučišče v Sočiju odgovarja. Za Klemna Kosija smo verjeli besedam Smučarske zveze Slovenije, da gre za obetavnega smučarja, Katarina Lavtar pa je delno izpolnila normo in se na dveh zahtevnih veleslalomih uvrstila med dobitnice točk. Nismo pa upoštevali mnenja smučarske zveze za Martina Čaterja, Andreja Šporna in Ano Drev,« je uvodoma razložil Blaž Perko, »Rok Rogelj je v deskarskem krosu odpadel zaradi enakega metra kot Andrej Šporn. Čeprav ni v celoti potrdil norme, smo se odločili, da Filipu Flisarju omogočimo nastop na olimpijskih igrah, saj je zaradi vremenskih razmer v tej sezoni večkrat nastopil na prizoriščih, ki mu sicer ne ustrezajo. Ker niso potrdili norme, se je odbor za vrhunski šport odločil, da v olimpijsko reprezentanco ne predlagamo skeletonista Anžeta Šetine ter smučarskih tekačev Boštjana Klavžarja in Roka Tršana.«

Poleg 66 športnikov je za Soči akreditiranih še 47 spremljevalnih oseb, 17 serviserjev, pet zdravnikov, 10 fizioterapevtov in maserjev. To pomeni, da bo 66 slovenskih športnikov spremljalo 79 spremljevalcev.