»Delavci smo ogorčeni nad zahtevo sklada. Sram jih je lahko, delavci nimajo kaj jesti,« je bil včeraj razočaran Ilija Vukoje, nekdanji zaposleni in predstavnik sindikata v Primorju. Zaposlenim so prva poplačila obljubljali že decembra, zdaj jih bržkone ne bodo videli niti januarja. »Sram nas je že kar koli povedati delavcem, saj nobena beseda nič več ne velja,« je pojasnil Vukoje.

Stečajni upravitelj nekdanjega gradbenega velikana je za prvo delno poplačilo terjatev upnikov predvidel slabih 2,5 milijona evrov. Od tega naj bi nekdanji zaposleni prejeli 1,5 milijona evrov, preostanek pa bi bil namenjen za plačilo prispevkov in dajatev na plače, za povračilo jamstvenemu skladu ter za rezervo. Jamstveni in preživninski sklad se z odločitvijo stečajnega upravitelja in sodišča, ki mu je enkrat že zavrnilo pritožbo, ne strinja. Po naših informacijah so v skladu prepričani, da bi lahko stečajni upravitelj razdelitev stečajne mase začel šele, ko bi poplačal vsa sredstva, ki jih je sklad predlani založil za delavce. Po sedanjem načrtu poplačila upnikov bi sklad prejel le nekaj manj kot 300.000 evrov, sklad pa je prepričan, da je to v nasprotju z veljavno zakonodajo in da je s tem kršeno načelo enake obravnave upnikov.

Stečajni upravitelj ima zdaj na voljo dva tedna, da odgovori na pritožbo. To pa pomeni tudi to, da se delavci vsaj v kratkem še ne morejo nadejati še kako potrebnih sredstev. Socialna stiska nekdanjih zaposlenih je velika, saj večina med njimi še ni našla zaposlitve, nadomestila za čas brezposelnosti pa se bodo v kratkem iztekla še zadnji peščici nekdanjih ajdovskih gradbincev.