Obratoval samo otroški poligon

Letošnje zimske sezone pa ta projekt seveda ne bo rešil, zato v celjski družbi za upravljanje parkirišč in javnih objektov ZPO Celje še vedno upajo, da se bodo vremenske razmere izboljšale. Tudi če ne bo naravnega snega, bi lahko umetno zasnežili smučišče, če bi se temperatura vsaj nekaj dni zapored spustila na dve stopnji pod ničlo. Po besedah Maje Voglar iz ZPO Celje so tudi lansko smučarsko sezono začeli šele 15. januarja. Žičnica je obratovala 76 dni, v tem času pa so našteli 8600 smučarjev. Predlani so zagotovili 60 smučarskih dni in privabili 7200 smučarjev. V letošnji smučarski sezoni jim je decembra uspelo zasnežiti smučarski poligon za otroke, tako da so imeli vsaj najmlajši nekaj veselja. Še pred novim letom je zaradi dežja na žalost tudi ta sneg skopnel. Zaradi zelene zime oziroma zaradi odpovedi vnaprej dogovorjenih smučarskih paketov pa so zdaj slabo zasedene tudi prenočitvene zmogljivosti v sedem let starem hotelu Celjska koča.

Mila zima je prizadela tudi smučišče na Rogli, kjer imajo v teh dneh po besedah direktorice programa turizem v Uniorju Barbare Soršak okoli 30 centimetrov umetnega in naravnega snega. Z izjemo proge Jurgovo 3, ki je tudi sicer odprta samo v času zares obilne snežne odeje, pa vse druge normalno obratujejo. Ker se na vremenske razmere pač ne da vplivati, so si v strategiji trženja zadali cilj, da bodo razvijali nove produkte in nove zgodbe, ki bodo tako na Roglo kot v Zreče privabljale goste.

Na Rogli privabljajo s kulinariko

Poleg smučanja in razvajanja v termalnih bazenih in velnesu gostom že nekaj časa ponujajo kulinarične užitke. V projektu, ki so ga imenovali Okusi Rogle, so se povezali z več kot tridesetimi lokalnimi hotelirji, gostilničarji in lastniki turističnih kmetij, ki z veseljem ponujajo domačo hrano, pijačo in druge izdelke s pohorsko tradicijo.

V Unior Turizmu poleg poslovnega turizma še posebej dobro tržijo priprave vrhunskih športnih ekip, sicer pa so v smučarski sezoni 2013/2014 do konca decembra zagotovili 32 smučarskih dni in našteli 26.737 smučarjev.

Unior Turizem je v minulem poslovnem letu zabeležil 20 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Kakšen je bil poslovni izid, torej ali so pridelali izgubo ali dobiček, predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik ne želi razkriti, čeprav je s poslovanjem celotne skupine Uniorja zelo zadovoljen. Po njegovi oceni so lani ustvarili okoli 4,8 milijonov evrov dobička, vendar je treba pri tem opozoriti, da imajo kar 144 milijonov evrov posojil. Julija lani so z dvanajstimi bankami podpisali pogodbo o finančnem prestrukturiranju. Do leta 2019 naj bi odplačali približno polovico posojil, preostalih 70 milijonov evrov pa naj bi pokrili z odprodajo RTC Krvavec in programa turizem. Hrastnik pravi, da za zdaj resnega kupca nimajo in da se dobro zavedajo, da časi za prodajo niso ugodni. gm