Čeprav je Agrokor s konzorcijem lastnikov 53-odstotnega deleža Mercatorja lani podpisal pogodbo, po kateri mora hrvaška družba za slovenskega trgovca odšteti 120 evrov za delnico, se je pred dvema tednoma v medijih pojavila informacija, da je Agrokor znižal ponudbo za delnico Mercatorja. Nova ponudba naj bi vsebovala dokapitalizacijo Mercatorja v višini 225 milijonov evrov in le še 80 evrov po delnici. V začetku prejšnjega tedna pa se je že špekuliralo, da je Agrokor zvišal ponudbo na 105 evrov za delnico, medtem ko je Televizija Slovenija v četrtek zvečer poročala, da se je Agrokor na sestanku na Dunaju znova vrnil k ponudbi 120 evrov za delnico. Glede na spremenljive informacije je temu primerna tudi velika volatilnost delnice Mercatorja, ki je prejšnji teden ob 291.000 evrih prometa pridobila 3,99 odstotka in trgovanje končala pri 73,95 evra. Po podatkih iz delniške knjige med kupci prevladujejo večji delničarji Mercatorja, predvsem zagrebška Hypo banka in splitska Societe Generale.

Vlagatelji so tako že drugi teden zapored osredotočeni na Mercatorjeve delnice, saj bi uspešno izpeljana prodaja verjetno pozitivno vplivala na potek privatizacije v Sloveniji in dodatno rast tečajev na Ljubljanski borzi. Kot kaže, nekateri vlagatelji že resno računajo na »privatizacijo 2.0«, saj so vrednosti delnic podjetij, ki naj bi bile v prvem krogu prodaje, v letošnjem letu nadpovprečno porasle. Delnice Zavarovalnice Triglav so se letos namreč podražile že za 21 odstotkov, za kar so zaslužni tako tuji skladi kot domači institucionalni in zasebni vlagatelji. Tudi delnice Petrola so letos porasle za več kot 15 odstotkov na temelju špekulacij, povezanih z nedavno kampanjo, da bi tudi Slovenija sprostila cene pogonskih goriv, kar bi Petrolu omogočalo zvišanje marž. Očitno pa kupci Telekomovih delnic ob letošnjem 11-odstotnem porastu cene že nekako računajo na prevzemno premijo, saj primerjava s konkurenčnimi operaterji kaže, da trenutna cena že presega njihova vrednotenja.

Pozitivno dogajanje na Ljubljanski borzi pa ni ugodno le z vidika investitorjev, ampak tudi z vidika borznih posrednikov, ki so leto začeli z okrepljenim prometom in prejšnji teden ustvarili 10,13 milijona evrov prometa.