Ime Razingarja, kapetana slovenske hokejske vrste, je na seji sporočila Petra Majdič, vodja slovenske reprezentance v Sočiju.

»Je lepo priznanje, mislim, da bi si vsi fantje, ki so bili na Danskem, kot tudi ostali vrhunski športniki, zaslužili nositi zastavo. Upam, da težav pri nošenju zastave ne bo. Vsi že komaj čakamo na februar, da se odpravimo v Soči in tam odigramo po naših najboljših močeh,« je dejal kapetana hokejske reprezentance in pri tem priznal, da si ni mislil, da bo kdaj na čelu slovenske kolone v Sočiju. »Želja po olimpijadi je bila prisotna že od same mladosti. Ko smo šli na Dansko, smo verjeli, da nam bo uspelo. Pred tem pa je bila želja predvsem, da bi olimpijske igre gostila Slovenija in bi na njih hokejska reprezentanca zaigrala kot domačin. S kvaliteto, ki se je dvignila v reprezentanci, smo si igre sedaj priborili na pošten način,« je v odzivu, ki so ga posredovali s Hokejske zveze Slovenije (HZS), povedal Razingar.

Najmočnejša reprezentanca doslej

"Slovenska reprezentanca je najmočnejša na zimskih OI doslej, saj smo v prejšnji sezoni zabeležili sedem medalj na svetovnih prvenstvih v olimpijskih športih, tudi ta zima pa kaže, da imamo velik potencial," pa je zatrdil Janez Kocijančič, predsednik OKS. Reprezentanca se bo javnosti predstavila v sredo zvečer v Ljubljani.

"Odbor za vrhunski šport (OVŠ) je v ekipo predlagal tudi tiste športnike, ki so delno izpolnili slovenske norme, vsi pa imajo norme Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Obenem pa smo s seznama črtali kandidate, ki v tej sezoni niso dosegli ustrezne forme," je povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OVŠ in podpredsednik OKS.

V Sočiju brez mešane biatlonske štafete in Čatra

Mednarodni olimpijski komite oziroma Mednarodna biatlonska zveza Sloveniji ni dodelila kvote za mešano biatlonsko štafeto. "Slovenija je v svetovnem pokalu dosegla drugo in peto mesto v mešanih štafetah. Ker se Andreja Mali posamično ni uvrstila na OI, je ekipa ostala le z eno tekmovalko (Teja Gregorin). Pisal sem predsednikoma IBU in Moka, da bi na OI lahko nastopili z mešano štafeto. Delno sta pritrdila našim argumentom, vendar sta mi odgovorila, da naknadno spreminjanje pravil ni mogoče, torej uvrstiti na OI posameznico brez mednarodne norme. Ker niso potrdili Andreje Mali, mešana štafeta tako ne bo nastopila na OI," je pojasnil Kocijančič.

Na predlog Matjaža Rakovca, predsednika Hokejske zveze Slovenije (HZS), so glasovali le o Martinu Čatru, mladem alpskem smučarju. Rakovec je menil, da bi lahko nastopil na OI, vendar Čater ni dobil podpore članov IO. To je bilo, poleg izbora celotne reprezentance, edino glasovanje o potnikih za Soči.

Če bi Mok dodelil dodatne kvote Sloveniji, kar bi se zgodilo v primeru odpovedi v drugih reprezentancah, bi v Sočiju nastopili v deskanju v snežnem kanalu Filip Kavčič, Tin Mastnak v paralelnih disciplinah, Matic Plaznik pa v nordijski kombinaciji za ekipno tekmo. Kocijančič je ocenil, da je za to malo možnosti, bo pa vse dokončno znano v naslednjih nekaj dnevih.

Imenovanje reprezentance osrednja točka dnevnega reda

Podrobne obrazložitve o možnih spornih kandidatih je podal Blaž Perko, direktor OVŠ. "Alpska smučarja Rok Perko in Klemen Kosi imata delno potrjeni normi. Perko je lani dosegel normo, letos je ni potrdil, bil pa je 19. na prejšnjem smuku, vendar na skrajšani progi. Klemen Kosi je še mlad tekmovalec in je izpolnil normo z uvrstitvijo do 30. mesta, zato se mu kot obetavnemu ponudi možnost nastopa na OI. Katarina Lavtar je delno izpolnila normo, manjka ji uvrstitev do 16. mesta, vendar se je na zahtevnih veleslalomih uvrščala med 30 in je druga slovenska veleslalomistka. Ana Drev je že nastopila na dveh OI in ni izpolnila norme, zato ni predlagana za nastop na OI, prav tako pa sta brez norme tudi Andrej Šporn in Martin Čater," je izbor v alpskem smučanju strnil Perko in dodal, da norm niso izpolnili še Rok Rogelj v deskarskem krosu, v sankanju Danej Navrboc, v skeletonu Anže Šetina, v smučarskem teku pa Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

Imenovanje reprezentance je bila uvodna in osrednja ter najdaljša točka dnevnega reda. O razvrstitvi panog v razrede, ki je pomemben del kategorizacije športa, bodo razpravljali na seji IO 3. februarja. Nekaj besed je bilo tudi o osnutkih poročil o delu v lanskem letu in programu za letošnje.