Mok bo športnike v Sočiju testiral od 30. januarja, ko bodo ruski prireditelji uradno odprli olimpijsko vas, pa vse do 23. februarja, ko se igre končajo. A že pred igrami bo Mok opravil dodatnih 1269 testiranj, kar je kar 57 odstotkov več kot pred štirimi leti.

"Pri boju proti dopingu bomo pametnejši in vztrajnejši kot kadarkoli doslej," je ob tem povedal predsednik Moka Thomas Bach, ki priznava, da s povečanim številom seveda prestrašijo marsikoga, ki pomisli na doping, a tudi kontrole same so vse boljše in ciljno usmerjene.

Manj veselo je dejstvo, da je Svetovna protidopinška agencija pred tedni moskovskemu laboratoriju odvzela licenco za opravljanje analiz in jo kasneje pod strogimi pogoji vrnila. Laboratorij namreč ni ustrezal kakovostnim kriterijem Wade. Vsem kriterijem pa bo ustrezal novi laboratorij v Sočiju.

Glede na izkušnje iz preteklih let protidopinški preiskovalci velikega števila pozitivnih primerov na igrah ne pričakujejo, saj večino polovijo že pred tem. Tokrat so ponosni predvsem na nove teste v primeru zlorabe anabolikov, saj ti omogočajo dolgotrajnejše sledenje zlorabi.

Seveda na nasprotni strani obstaja strah pred uporabo sredstev, za katere testiranja sploh še ne obstajajo in v splošni medicini sploh še niso znana. Za zdaj laboratoriji zato dopinške vzorce zamrznejo in shranijo. Na ta način so razkrili nekaj kršiteljev z olimpijskih iger v Atenah, ki jih na prireditvi sicer

niso razkrili, kasnejše analize pa so pokazale prepovedane snovi. Trenutno laboratoriji analizirajo nekatere stare vzorce, vzete na igrah leta 2006 v Torinu.