V Avstraliji v teh dneh spet lažje dihajo. Če so prejšnji teden v Melbournu kar štiri dni zapored namerili več kot 40 stopinj Celzija – prvič po letu 1908 – so razmere zdaj bolj humane. Kljub temu na teniških igriščih še naprej poteka neustrašen boj, za zmago pa je treba preliti tudi kri. In to dobesedno.

Takšen je primer Rafaela Nadala. Na levi dlani mu je počila nova koža, ki je nastala pod žulji, zato je potreboval zdravniško pomoč. Skalp Japonca Keia Nišikorija ni bil vprašljiv, toda bliže ko si vrhu, bolj je pomembna vsaka malenkost. Med te pa spada tudi občutek za lopar, ki je s povito roko zagotovo slabši kot sicer. »Mislim, da ni več možnosti, da bi v Melbournu igral brez povoja,« je dejal Rafael Nadal. »Kriv sem sam. Že pred nekaj dnevi bi moral odstraniti staro kožo, da bi se nova bolj utrdila, a nisem imel časa. Zdaj bom moral pač igrati s povito dlanjo.«

Španski matador druge rešitve nima. Če bo igral brez povoja, bo tvegal novo krvavitev in nadležne bolečine, igranje z okrvavljeno roko pa mu v vsakem primeru prepovedujejo pravila. »Ne smem tvegati, zato bom igral povit. Prepričan sem, da bodo zdravniki na turnirju znali poskrbeti zame. Zagotovo pa ne bom izgubil ali zmagal zaradi odprte kože. Izgovorov ne bom iskal,« je rekel Nadal.

Njegov naslednji tekmec bo »mladi Federer«, kot kličejo Bolgara Grigora Dimitrova, ki je bil v preteklosti večkrat povezan tudi s Slovenijo. Z bolgarsko reprezentanco je leta 2010 najprej gostoval na Otočcu v Davisovem pokalu in odšel domov brez zmage (tedaj je bil 302. igralec sveta). Enaka usoda je Bolgara doletela lani v drugem krogu Wimbledona, ko ga je v epskem dvoboju ugnal Slovenec Grega Žemlja. Za ljubitelje tračev pa je Dimitrov najbolj znan kot naslednik Saše Vujačića, saj že leto dni greje posteljo ruski teniški igralki Mariji Šarapovi.

Še bolj pogosto kot nekoč pa se v rumenih medijih pojavlja Novak Đoković. Resda Srb že od nekdaj velja za zabavljača, ki privablja množice, toda zdi se, da je postal preveč ošaben. Razliko v njegovem obnašanju opažajo tudi kolegi s turneje, le redki pa so še navdušeni nad Đokovićevimi imitacijami. Nazadnje je oponašal svojega trenerja Borisa Beckerja, prav bivši nemški velemojster pa je okoli Noleta še povečal zvezdniški moment.

Toda pri pritegovanju pozornosti najbolj pomagajo zmage. Vsaj teh ima Đoković dovolj. Letos v Melbournu ni oddal nobenega niza, zgolj enkrat pa je svojo kožo reševal v podaljšani igri. Srbski teniški igralec ima na papirju tudi najlažji razpored, da pride v veliki finale. Šele tam se lahko pomeri z Nadalom, Andyjem Murrayjem ali Rogerjem Federerjem. Toda pozor – danes ga čaka Stanislas Wawrinka, ki je lani pred Srbom podpisal kapitulacijo šele v petem nizu pri 10:12, pred tem pa je Švicar dobil prvi niz s 6:1, v drugem pa vodil s 5:2. Ob zaključku sezone je bil ta dvoboj iz četrtega kroga Melbourna celo izbran za najboljšega v letu 2013. Ponovitev bo danes po deveti uri zjutraj.