Obnova četrte razvojne osi, ki povezuje Posočje s centrom Slovenije, se bo kljub težkim časom nadaljevala. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj odobrilo sredstva za obnovo novega 4-kilometrskega odseka ceste na tako imenovani keltiki, in sicer med Dolenjo Trebušo in Želinom. Celostna obnova je ocenjena na 9,7 milijona evrov, dobrih osem milijonov evrov bo zanjo prispeval evropski sklad za regionalni razvoj. V Posočju so včeraj novico sprejeli z olajšanjem, saj se brez ustreznih povezav ne morejo več nadejati razvoja.

Rešujejo skrb zbujajočo prometno varnost

»To je dobra novica za Posočje, za naše ljudi in gospodarstvo. Prinaša nam olajšanje, saj so v zadnjih tednih do nas prišle tudi informacije, da bi lahko pričakovana obnova padla,« je dejal tolminski župan Uroš Brežan. Pojasnil je, da je četrta razvojna os njihov prednostni infrastrukturni projekt, saj na njem obstane ali pade nadaljnji razvoj Posočja. Cesta po ozki dolini ob desnem bregu reke Idrijce je namreč slaba, prometna varnost na njej pa skrb zbujajoča. Direkcija RS za ceste bo tako obnovila skoraj štiri kilometre ceste, zgradila šest premostitvenih objektov in dva kilometra zidov ter kilometer brežin. Prebivalci v dolini Idrijce bodo dobili tudi tri varna avtobusna postajališča.

Gradili bodo Čehi

Direkcija je za izvajalca obnove najprej izbrala skupino domačih podjetij s Cestnim podjetjem Nova Gorica na čelu, nato pa čez štirinajst dni odločitev razveljavila. Na direkciji so se odločili, da bodo vnovič preverili ponudbe in se o najugodnejši še enkrat odločili. Na koncu so za gradnjo izbrali češko družbo OHL ŽS, sicer del španske skupine OHL. Domači ponudnik CPG Nova Gorica je zaradi razveljavljenega prvega izbora pri državni revizijski komisiji zahteval revizijo javnega naročila, a potem sam odstopil od zahteve. Na direkciji trenutno še čakajo na podpis pogodbe s Čehi, slednji naj bi delo začeli v drugi polovici februarja, prenovo odseka pa dokončali maja prihodnje leto.

Omenjena prenova bo tretja večja naložba v obnovo keltike v zadnjem obdobju. Galerija pod Ključem (na cesti med Tolminom in Mostom na Soči) je že dokončana, pravkar poteka obsežnejša, 21 milijonov evrov vredna prenova odseka med Bačo pri Modreju in Dolenjo Trebušo, pred vrati je naslednji odsek do Želina, v Tolminu pa še čakajo na načrtovano obvoznico. Obenem je prenova tudi ena redkih letošnjih naložb direkcije v prenovo cest. Slednja je bila zaradi pomanjkanja denarja primorana ustaviti aktivnosti na 709 projektih in bo letos nadaljevala le tiste, za katere Evropa jamči 85 odstotkov sredstev. Direkcija sama bo letos za naložbe primaknila 60 milijonov evrov. Poleg rekonstrukcije odsekov na keltiki letos načrtuje le še devet gradbišč.