Šestnajst dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju bo izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) na današnji popoldanski seji uradno sporočil, v kakšni postavi bo naša reprezentanca odpotovala na festival zimskega športa v rusko obmorsko letovišče. Člani odbora bodo med drugim določili tudi spremljevalno ekipo, okoli katere se v zakulisju kreše največ različnih mnenj. Bitka za kvote se je razvnela predvsem zaradi uvrstitve hokejske reprezentance v Soči, ki ima zavoljo množičnega števila sodelujočih pravico do petindvajsetih spremljevalcev.

Perko: Hokejisti bodo v Sočiju dobili vse, kar potrebujejo

Osnovno pravilo pravi, da na olimpijskih igrah vsakemu tekmovalcu pripada po eden od spremljevalcev, med katere ne sodijo funkcionarji v kravatah, ampak izključno tehnično osebje, kot so trenerji, fizioterapevti, zdravniki, serviserji... Če bo slovenskih športnikov v Sočiju šestdeset, bo trideset spremljevalcev finančno pokril Mednarodni olimpijski komite (MOK), drugo polovico pa domača olimpijska organizacija. Po besedah Blaža Perka, direktorja športa na oddelku za vrhunski šport OKS, se bo to tudi zgodilo, saj »športniki na zimskih igrah potrebujejo čim več tehnične podpore, ki je pri najvišjih uvrstitvah eden ključnih dejavnikov«. Perko opozarja, da bo v Sočiju zaradi treh tekmovalnih lokacij veliko težje zagotoviti logistično podporo kot na številnih prejšnjih največjih svetovnih tekmovanjih, a da bodo skušali vsem udeležencem omogočiti idealne pogoje. Pravila omogočajo tudi rotacijo spremljevalcev, saj lahko eno akreditacijo uporabljajo trije različni ljudje, vendar ne istočasno. To pomeni, da bodo lahko že uporabljeno kvoto spremljevalcev tistih športnikov, ki bodo predčasno zapustili Soči, nemudoma zapolnili drugi.

Perko pušča odprte možnosti, da bodo nekateri izkoristili zgolj dnevne dovolilnice, če ne bo ravno nujno, da so vseskozi prisotni na prizorišču tekmovanja. Obstajajo tudi primeri, ko lahko ista oseba opravlja več funkcij hkrati, a Perko pravi, da se to dogaja predvsem v manj razvitih panogah. Odbor za vrhunski šport pod okriljem olimpijskega komiteja spremljevalno ekipo določi na podlagi prioritet. Eden prvih kriterijev je, da so športniki z realnimi možnostmi za osvojitev kolajn v prednosti pred drugimi. Hokejska zveza je za petindvajset hokejistov dobila dvanajst akreditacij za spremljevalno osebje, kar je po Perkovem mnenju primerno število: »Hokejisti so dobili vse, kar potrebujejo. Imeli bodo toliko spremljevalcev, kot jih imajo na svetovnih prvenstvih elitnega razreda. OKS jim bo namenil le svojega tiskovnega predstavnika. Na sestankih smo se pogovarjali, ali bi lahko ista oseba opravljala več stvari hkrati, a smo ugotovili, da to ni mogoče.« Na vprašanje, zakaj hokejska vrsta ni dobila petindvajsetih spremljevalcev, je odgovoril: »Nima smisla, da bi imeli hokejisti tako dolgo vrsto spremljevalcev, saj bi bili v tem primeru prikrajšani športniki iz drugih panog. Pred vsakimi igrami iščemo različne kombinacije, da bo za vse olimpijce dovolj dobro poskrbljeno.«

Rakovec odprl vprašanja o preglednosti poslovanja OKS

Predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec je pred današnjo sejo izvršnega odbora izrazil pomisleke glede razdelitve spremljevalnega osebja vseh slovenskih olimpijcev. Sprašuje se, na čigave stroške bodo v Soči potovali spremljevalci, ki bodo olimpijsko akreditacijo dobili iz kvote, ki pripada hokejski reprezentanci zaradi premierne uvrstitve na olimpijski turnir. »Če bo Olimpijski komite Slovenije financiral drugo polovico vsega spremljevalnega osebja slovenske olimpijske reprezentance in hokejski zvezi s tem vzel polovico akreditacij, bomo zahtevali, da se hokejski zvezi nakaže ista vsota denarja kot protiutež tej uslugi,« je odločen Rakovec. Takšen predlog se mu zdi korekten, zato od olimpijskega komiteja v nadaljevanju pogajanj pričakuje »pošten odnos«. Šef hokejske organizacije bi v Soči rad odpeljal vsaj še fotoreporterja Draga Cvetanoviča in tiskovnega predstavnika hokejske reprezentance Dareta Ruparja, ki bo na igrah v vlogi poročevalca Radia Slovenija. Kot je bilo rečeno že pred časom, v kvoti sprva ni bil predviden vodja izbrane vrste Jože Kovač, a bo nekdanji uspešni branilec jugoslovanske hokejske reprezentance zdaj vendarle potoval v Rusijo.

Matjaž Rakovec obenem opozarja, da se je z uvrstitvijo hokejske reprezentance na največje tekmovanje odprlo kar nekaj vprašanj o transparentnem in korektnem delovanju Olimpijskega komiteja Slovenije. Ker je Rakovec član izvršnega odbora OKS, imajo njegove besede o dvomu najvišje športne institucije v državi dvojni pomen. Prvi je ta, da bi moral kot eden vodilnih članov odločanja stremeti k dejstvu, da OKS deluje pregledno in pravično, drugi pa ta, da bi moral v primeru, da se to ne dogaja, obvestiti ustrezne športne in državne organe. V preteklih mesecih smo že pisali o financiranju OKS posameznim slovenskim panožnim zvezam in različnem interpretiranju prejetja sredstev, ko je Mednarodni olimpijski komite nakazal 100.000 ameriških dolarjev na račun OKS za potrebe HZS. Rakovca zelo moti razporeditev sredstev glede na štiriletno olimpijsko obdobje, saj so bili hokejisti deležni sredstev le v zadnjem letu, ko so si priborili nastop na olimpijskem turnirju, drugi športniki iz individualnih panog pa že prej.

»Pravično bi bilo, da bi se sredstva razdelila samo med olimpijske udeležence. Gre torej za skupno vsoto, ki je v štirih letih namenjena sofinanciranju priprav za olimpijske igre. Tisti, ki so sredstva prejeli in se niso uspeli uvrstiti na tekmovanje, bi jih morali vrniti, da bi denar šel v roke udeležencev olimpijskih iger,« razmišlja Rakovec. Kot smo že pisali, je olimpijski komite v prvih dneh novega leta nakazal hokejski zvezi nov sveženj denarja, a Rakovec pravi, da 20.000 evrov spada še pod leto 2013. A to še ni vse, kar si Rakovec obeta od OKS za nastop v Sočiju. Dejal je, da bo komite med olimpijske udeležence razdelil še dodatnih 400.000 evrov, na OKS pa so zelo skeptični, ali bo končna številka res tako visoka. »To so še vedno sredstva za uvrstitev v Soči. Pričakujem, da bo hokejska zveza od tega zneska dobila trideset odstotkov,« je podčrtal Rakovec in napovedal udeležbo na današnji seji izvršnega odbora OKS, na sestanek hokejske internacionalne lige v Kranjsko Goro pa bo odšel generalni sekretar zveze Dejan Kontrec.

Kocijančič: Zdaj ni čas za prerekanja

In kaj o vsem tem meni predsednik OKS Janez Kocijančič? »Pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja so jasna. Cilj Olimpijskega komiteja Slovenije je, da upošteva predloge nacionalnih športnih zvez, ki bodo imele v Sočiju svoje predstavnike. Bistvo slovenskega športa je, da bodo imeli športniki v Sočiju čim boljše pogoje. Zato je odbor za vrhunski šport sestavil predloge, o katerih bomo odločali na seji izvršnega odbora. Če koga iz posamezne športne panoge kaj moti, ima vse možnosti, da svoje nezadovoljstvo obelodani na sejah izvršnega odbora, na katerih se posvetujemo in demokratično odločamo,« pravi Janez Kocijančič. »Matjaž Rakovec je član izvršilnega odbora OKS. Ko je bil še predsednik Zavarovalnice Triglav, se sej praktično ni udeleževal, sedaj pa je redno prisoten. Res ne vem, zakaj svoje želje ne predstavi tam, kjer se to dela. Pred olimpijskimi igrami ni pravi čas, da se prerekamo prek medijev in s tem dvigamo nepotreben prah in napetost,« je sklenil Kocijančič.