Tekmo z eno serijo so Mednarodna smučarska zveza (Fis) in poljski prireditelji izsilili le zato, ker je bilo pod skakalnico 40.000 gledalcev. Čeprav prireditelji tekmo običajno zavarujejo, bi bila izguba ob neizvedbi iz naslova sponzorskih prihodkov in televizijskih pravic prevelika. Brez novih pravil z vetrno izravnavo in možnostjo spreminjanja zaletišča pa v letošnji vremensko turbulentni zimi ne bi odpadla le ena tekma (Kuusamo), ampak bi bil seznam precej daljši.

Čeprav so bile razmere v Zakopanah na meji regularnosti športnega boja, je bil zagotovljen prvi pogoj za tekmo – varnost. Razmere v zraku niso bile nevarne za življenje in zdravje skakalcev, bile pa so daleč od enakih za vse. Osmoljenca tekme sta 21-letni Avstrijec Thomas Diethart in 18-letni Nemec Andreas Wellinger, ki sta bila nič kriva celo deležna žvižgov. Ob ponovitvi nastopa zaradi vode v zaletni smučini in s tem dva do tri kilometre nižje zaletne hitrosti sta imela še slabše razmere kot v prvem nastopu. Dva povsem ponesrečena skoka že lahko vplivata na psihično trdnost in izgubo občutkov mladih zvezdnikov. Večina obsoja trenerja Pointnerja in Schusterja, ko sta s protestom izsilila ponovitev nastopa svojih varovancev. A prav s svojo burno reakcijo sta poskrbela, da so z metlami in motorno žago smučino vsaj toliko uredili, da so imeli zadnji štirje, med katerimi je bil tudi Prevc, vsaj kolikor toliko spodobne razmere, v katerih je odločala moč v nogah, v katerih pa ima slovenski as dinamit.

Miran Tepeš, pomočnik direktorja svetovnega pokala, pravi, da je v vsaki sezoni tretjina tekem v idealnih razmerah, tretjina v spremenljivih in tretjina na robu za izvedbo. Ker je v sezoni 33 tekem, se na koncu izravna vsa smola in sreča z razmerami, vetrom, sodniškimi ocenami...