Španec Rafael Nadal, prvi nosilec, je ugnal Japonca Keija Nišikorija, Britanec Andy Murray, četrti nosilec, Francoza Stephana Roberta, Švicar Roger Federer, šesti igralec turnirja, pa drugega Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja. Federer se je hitro, brez težav in suvereno uvrstil v nadaljevanje. Za prvi bolgarski četrtfinale grand slama poskrbel Grigor Dimitrov s slavjem nad Špancem Robertom Bautisto Agutom. Za polfinale se bosta med seboj pomerila Federer in Murray.

Nadal, zmagovalca trinajstih turnirjev za veliki slam v četrtfinalu čaka Dimitrov, je dobil dvoboj z Nišikorijem po treh nizih, a veliko težje, kot kaže razplet, saj sta se dva končala po podaljšani igri, tudi odločilni tretji. Prav v odločilnih trenutkih tega dela igre ga je sodnik kaznoval zaradi predolgega čakanja med točkami, saj je govoril več kot 20 sekund, preden je nadaljeval z igro. "Lahko bi me opozoril kakšen drug trenutek, saj to ni bilo prvič, vendar pa se je kljub temu negativnemu trenutku zame vse skupaj dobro razpletlo," je dejal Nadal.

Konec za Šarapovo, Azarenka hiti k tretji zaporedni zmagi v Melbournu

Na ženskem delu turnirja je presenečenje pripravila 20. nosilka, Slovakinja Dominika Cibulkova, ki je s 3:6, 6:4 in 6:1 izločila tretjepostavljeno Rusinjo Marijo Šarapovo. Ta je tarnala nad poškodbo kolka. Za Cibulkovo je to prva uvrstitev v četrtfinale na OP Avstralije.

Šarapova je po izpadu tarnala nad poškodbo kolka, za Cibulkovo pa je to prva uvrstitev v četrtfinale na njenem sedmem OP Avstralije. "Glede na to, v kakšnem stanju sta moj kolk in hrbet, sem na turnirju naredila veliko. To je bilo zelo pomembno, saj drugače zaradi zdravstvenega stanja ne bi bilo smiselno igrati," je dejala Šarapova, ki velja za najbolje plačano športnico na svetu. "Od prvega trenutka naprej sem vedela, da bom zmagala. Mislim, da je bil ta pozitivni pristop zelo pomemben," pa je menila Cibulkova.

Izpadla je tudi osma nosilka, Srbkinja Jelena Janković, s 6:4, 2:6 in 6:0 jo je odpravila Romunka Simona Halep, 11. nosilka. Nobenih težav pri napredovanju pa ni imela branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka, drugopostavljena igralka je namreč s 6:3 in 6:2 ugnala 13. nosilko, Američanko Slovane Stephens. Azarenka se bo v četrtfinalu pomerila s Poljakinjo Agnieszko Radwansko, peto nosilko, ki je prav tako gladko, s 6:1 in 6:3, ugnala Španko Garbine Muguruzo.

Srebotnikova uspešna pri mešanih dvojicah

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je med mešanimi dvojicami uvrstila v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, potem ko je v 2. krogu skupaj z Indijcem Rohanom Bopanno ugnala Avstralca Ashleigh Barty in Johna Peersa s 7:6 (5) in 7:5.

Drugopostavljeno dvojico v naslednjem krogu čakata Avstralca Jarmila Gajdosova in Matthew Ebden.