Megla, dež, veter, toplo vreme... Okoliščine, v katerih so na Rogli izpeljali paralelni veleslalom za svetovni pokal v deskanju na snegu, organizatorjem ni šel na roko. Ob pogledu na progo se je zdelo, da lahko le čudež omogoči izvedbo tekmovanja. A čudež ni bil potreben. Dovolj so bile pridne roke in hladne glave, ki so omogočile, da se je domačim navijačem predstavila številna slovenska zasedba in manj kot tri tedne pred začetkom olimpijskih iger potrdila, da bodo njihove delnice v Sočiju visoko kotirale. »Pogoji so bili nemogoči, ampak če bi bila ta tekma nekje v Avstriji, bi bila odpovedana. Organizatorji si zaslužijo vse pohvale,« se je organizatorjem priklonil Žan Košir.

Kar štirje (Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Flander in Rok Marguč) so se uvrstili v izločilne boje, vsi tudi med najboljšo osmerico. Najboljši je bil spet Košir, ki tudi v tej sezoni blesti, a vseeno ni povsem zadovoljen. Na Rogli je bil namreč spet drugi, tretjič v sezoni in drugič zapored na slovenskem prizorišču. V svoji zbirki sicer ima zmago, a bi si želel kakšno drugo mesto zamenjati za prvo. »Ponavlja se lanska zgodba. Tudi lani sem imel tako kot letos določene težave s poškodbami. Zato sem pred tekmo rekel, da bom vesel, če se bo izteklo kot lani. In se je. Glede na napovedi pred tekmo moram biti torej zadovoljen. A imam grenak priokus, ker je bila želja po zmagi velika. Zato ob prihodu v cilj velikega zadovoljstva nisem občutil,« je dejal Žan Košir, ki je tudi izgubil majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Izmaknil mu jo je Avstrijec Lukas Mathies, ki je 29-letnega Tržičana premagal v finalu. Koširja so potolažili navijači. Ti so ga obkrožili in mu narisali nasmeh na ustnicah. »Rekli so, da sem za njih zmagovalec. Najbolje, da poslušam njihove besede,« je dodal. Glede na to, kako se ja dan zanj začel, je bil razplet zelo ugoden. Na progi, kakršne ni vajen, se namreč ni znašel. Kot je to pri njem v navadi ob takšnih okoliščinah, je potreboval nekoliko več časa, da je našel najhitrejšo pot med vratci. V kvalifikacijah je kazalo precej slabo, kajti med najboljših 16 se je uvrstil le za dvanajst stotink (imel je 12. čas na modri progi in 18. na rdeči). »Skozi vso tekmo sem bil v negotovosti, a sem dobil potrditev in sem med tekmo dvignil formo,« je dodal Gorenjec. Vesel je, da je solidno zdrav. Le nekaj fizioterapij, ki jih je njegovo telo že vajeno, bo potrebnih, da bo obdržal primerno pripravljenost. To bo še kako potreboval v februarju. Najprej se bo na prvi dan v mesecu na zadnji tekmi za svetovni pokal v tej sezoni v Sudelfeldu boril za skupno zmago v svetovnem pokalu, nato bodo vse misli usmerjene proti olimpijskim igram.

Slovenska ekipa bo v Sočiju zelo močna, zato bosta 19. in 22. februar, ko bosta na sporedu paralelni veleslalom oziroma slalom, spadala med osrednje dni z vidika slovenske reprezentance. Že nekaj časa je bolj ali manj jasno, da bodo v slovenski četverici Košir, Marguč in Flander, medtem ko bo četrti član ekipe verjetno Izidor Šuštaršič. Tim Mastnak ima sicer s četrtim mestom na Rogli najboljši rezultat, a so v reprezentanci pred časom določili pravila, ki pravijo, da bo šel na olimpijske igre tisti, katerega seštevek najboljših dveh mest bo nižji (Mastnak 4. in 38. mesto, Šuštaršič 18. in 12. mesto).

Prav Mastnak je poskrbel za najlepše presenečenje v slovenskem taboru. S četrtim mestom je dosegel najboljši izid v karieri (doslej je bilo to 15. mesto z lanske tekme na Rogli). V osmini finala je premagal Avstrijca Benjamina Karla, čeprav je v prvi vožnji naredil veliko napako in bil tik pred odstopom, v četrtfinalu pa Rusa Vica Wilda. V polfinalu ga je zaustavil šele Košir (ta je v četrtfinalu premagal še enega kolega iz reprezentance, Roka Flandra). V tekmi za tretje mesto je bil od Mastnaka boljši Francoz Sylvain Dufour. »Malo sem potrt, ker sem izgubil zadnji dvoboj za tretje mesto. Toda z vožnjami sem zadovoljen in čez čas bom ugotovil, da je tudi rezultat odličen,« je Tim Mastnak povedal po tekmi na domačem terenu, kjer pogosto trenira. Tako je bil drugi najboljši Slovenec. S sedmim mestom ni bil najbolj zadovoljen Marguč, bolj pa z osmim Flander. Temu je ponagajal zlomljeni čevelj, zaradi poraza proti Koširju, s katerim sta tudi skupaj trenirala, pa si ni belil las, kajti zaveda se, da je Tržičan trenutno eden najboljših na svetu.

Slabše je šlo preostalim slovenskim tekmovalcem, ki se niso uvrstili v izločilne boje. Jernej Demšar je zasedel 19. mesto, Izidor Šušteršič 44., Jure Hafner 46., Jure Retuznik 57., Črt Ikovic pa je bil diskvalificiran. V ženski konkurenci Slovenija ni imela predstavnice med najboljšo šestnajsterico. Najvišje je bila Gloria Kotnik na 19. mestu, Patricija Mastnak je bila 45., Iva Polanec 47., Mia Čebulj pa 50. Zmagala je Čehinja Ester Ledecka.