Podporno okolje za novonastajajoča podjetja zagotavlja tudi odprte, v sodelovanje usmerjene delovne prostore. Skupni prostori v sklopu Start up Geek House, ki je namenjena predvsem globalno usmerjenim zagonskim podjetjem, so na voljo v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Novi Gorici, Zagorju in Celju, od danes naprej pa je skupni prostor na voljo tudi v sklopu Zavoda mladi podjetnik. MP coworking v Dravljah je postavljen v skladu s konceptom sodobne oblike sodelanja, ki spodbuja medsebojno pomoč, zagotavlja spodbudno in hkrati sproščeno okolje za nemoteno in kakovostno delo.

Kmalu bo na voljo tudi mentorstvo

V novih prostorih je na voljo osem delovnih mest, ki vključujejo vso potrebno delovno infrastrukturo, na voljo je tudi skupna sejna soba za sestanke. Da je prednost skupnih prostorov delovanje v okviru skupnosti, poudarja tudi Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik. »Velik problem pri mladih podjetjih je delo doma ali v samostojni pisarni. Podjetnikom tako manjka druženje in izmenjava mnenj in idej. Coworking prostori zagotovijo prav nenehno izmenjavo mnenj in medsebojno pomoč. Z odprtjem novih prostorov želimo narediti korak naprej, saj so namenjeni tudi podjetjem, ki so še v fazi oblikovanja ideje in še nimajo izdelanega produkta. Tovrstnim podjetjem so na voljo vsi podporni programi: od šole MP do pomoči ekipe zavoda in mentorskega programa, ki je v nastajanju,« je pojasnil Borštnik.

Skupni prostor za rast in delo v primeru Zavoda mladi podjetnik ni usmerjen samo v visokotehnološka podjetja, ki velikokrat stopajo v ospredje, ampak je v skladu z usmeritvami MP, ki je tradicionalno usmerjen k podpori širokega spektra podjetij. »Zanimive so nam vse pobude, ki pripomorejo k aktivaciji in zaposlovanju mladih. Zato v MP coworking vabijo prav vsakega mladega podjetnika, ki želi postati del rastoče skupnosti, »tudi tiste, ki imajo zelo preprosto idejo«, pravi Borštnik.

Novi izbor mladi podjetnik leta

Čez mesec dni bo Zavod mladi podjetnik objavil razpis za letošnji izbor mladega podjetnika leta. Izbor bo tokrat četrti po vrsti. Leta 2011 je bil za mladega podjetnika leta izbran Admir Latić, ki deluje v gradbeništvu, leto dni pozneje Maja Švener in Gregor Koprivnik iz podjetja Konverzija, ki upravlja spletno trgovino Ličila.si, lani pa Kristina Kočet, direktorica Tiko Pro, ki podjetjem in organizacijam pomaga pri pridobivanju denarja iz evropskih skladov. »Naš namen ni, da podjetju samo zagotovimo denar, to nima pravega smisla. Pomembno je, da podjetje ve, da ima projekt, ki pozitivno vpliva na razvoj podjetja in tudi lokalno okolje, kjer deluje,« je pojasnila Kristina Kočet.jpš