Posamična tekma v Visokih Tatrah, ki je spominjala na skakalno ruleto in farso, se je zaradi številnih prekinitev vlekla kot žvečilni gumi (več kot dve uri in pol), težave z zaletno smučino, vetrom in dežjem pa so povzročile, da so lahko izpeljali le eno serijo, po kateri se je veselil Norvežan Anders Bardal. Prvo serijo so po štirih tekmovalcih zaradi preglavic z zaletno smučino prekinili in začetek tekme preložili za pol ure. Različne težave so se vrstile tudi v nadaljevanju, med slovensko sedmerico pa jih je na lastni koži najbolj občutil Robert Kranjec, ki je končal na 47. mestu (69,8 točke, 101,5 m). Kljub temu žirija tekmovanja ni ukrepala, je pa to storila kmalu za tem, ko sta se skoka ponesrečila Avstrijcu Thomasu Diethartu in Nemcu Andreasu Wellingerju. Ko je svoj nastop opravil Poljak Kamil Stoch, vodilni v svetovnem pokalu (na koncu je bil včeraj šele 17.), sta lahko znova skočila tudi Avstrijec in Nemec. A tudi v drugo nista bila uspešna: Diethart je končal na 43. mestu, Wellinger pa na zadnjem, 50.

»Vse skupaj je bilo že kar smešno, kajti tekmovalci na vrhu skakalnice nismo vedeli, ali bomo sploh nastopili ali ne. Kljub vsem težkim okoliščinam in razmeram se mi je uspelo zbrati, dobro skočiti in osvojiti drugo mesto,« je svoj nastop pred okoli 40.000 gledalci komentiral drugouvrščeni Peter Prevc (124,7 točke, 124,5 m), za katerega je bila to že sedma uvrstitev na stopničke v posamični konkurenci. Pred Prevca se je včeraj uvrstil le Bardal (127,0/131,5), ki je dosegel šesto zmago v svetovnem pokalu. Poleg tega se je Prevc v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na tretje mesto (632 točk), pred njim sta zdaj le Avstrijec Gregor Schlierenzauer (670) in Stoch (721). Drugi najuspešnejši Slovenec na včerajšnji posamični tekmi je bil osmouvrščeni Tomaž Naglič, ki je s tem dosegel največji uspeh v karieri, do točk sta priskakala še Jurij Tepeš (25. mesto) in Jaka Hvala (30.), brez njih pa so ostali Jernej Damjan (31.), Rok Justin (36.) in Kranjec (47.).

Posamična tekma na meji regularnosti

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus je pojasnil, da je usodo zaradi številnih težav tokrat krojila predvsem športna sreča. »Tekma je bila zelo težka in za nas izjemno utrujajoča. A to smo pričakovali in že vnaprej vedeli, da bo na meji regularnosti. Na koncu se je za nas še lepo iztekla z novimi stopničkami Prevca in uspehom kariere Nagliča. Drugi naši fantje v teh razmerah niso mogli storiti bistveno več. Treba je bilo imeti kanček športne sreče, o tehniki pa tokrat ne bi govoril,« je po tem, ko je žirija po treh urah od začetka prve serije le sklenila, da drugo odpove, dejal selektor Goran Janus. »Celotna mini poljska turneja je bila uspešna. Pomembno je, da Peter drži stik z vrhom, v soboto smo dosegli super ekipni uspeh in na teh zadevah moramo graditi naprej,« je dodal Janus, ki bo na Japonsko odpeljal Tepeša, Prevca, Damjana, Kranjca in Nagliča, pridružila pa se jim bosta še Robert Hrgota in Nejc Dežman, ki sta konec tedna uspešno nastopila na tekmah celinskega pokala v Saporu.

Na skakalnici Wielka Krokiew je slovenski četverec Tepeš, Kranjec, Damjan in Prevc na sobotni ekipni preizkušnji suvereno opravil s tekmeci. Po prvi seriji ni kazalo na takšen razplet, kajti Slovenci so bili šele na četrtem mestu (Tepeš 118,5 m, Kranjec 131,5, Damjan 134, Prevc 132), a za tretjeuvrščenimi Poljaki so zaostajali le za 1,6 točke. V drugi seriji so slovenski orli pred več kot 25.000 gledalci v Zakopanah poskrbeli za velik preobrat. Tepeš (128), Kranjec (127,5), Damjan (134,5) in Prevc (131,5) niso prehiteli le gostiteljev, ampak tudi Avstrijce, druge po prvi seriji, in Nemce, vodilne po »prvem polčasu«. Slednji so zmago na ekipni generalki za bližnje olimpijske igre v Sočiju zapravili v zadnjem skoku, pred katerim so imeli točko in pol naskoka pred Slovenci. Toda zadnji nemški skakalec Severin Freund je bil s 130,5 metra za meter krajši od Prevca, dobil je kar 13,2 točke manj od najboljšega športnika Slovenije v letu 2013 in jasno je bilo, da bo v Zakopanah zadonela Zdravljica.

Damjan peti potnik za Soči

»Čestitke fantom in kapo dol! To je bila dobra in prava borba, v kateri nam je uspelo stopiti razliko nasprotnikov. Fantje so se borili iz skoka v skok, stopnjevali svoje nastope in to je na koncu prineslo zmago. Vsi štirje so na tekmi, ki je bila razburljiva in napeta do konca, odlično skakali,« je ocenil selektor Janus. V Zakopanah so Slovenci ubranili lansko ekipno zmago, pri čemer so pri sobotnem uspehu sodelovali trije iz minule sezone (Tepeš, Kranjec, Prevc), namesto Jaka Hvala pa je tokrat skakal Jernej Damjan. Ta je povsem upravičil selektorjevo zaupanje, bil v obeh serijah najdaljši tako med slovensko četverico kot med vsemi nastopajočimi. Z dobrimi predstavami v zadnjem času je potrdil peto, zadnjo vozovnico za odhod na olimpijske igre v Sočiju. »Mislim, da so stvari povsem jasne. Damjan je peti slovenski skakalec za olimpijske igre in to je to,« je potrdil Janus.

Janus je povedal, da med prvo in drugo serijo fantom ni svetoval ničesar posebnega, ampak so se, tako kot po navadi, pogovarjali le o tehniki skokov, da bi bili ti v finalni seriji še boljši. In to se je potem tudi zgodilo. Slovenci so po uspehu v Klingenthalu dosegli že drugo ekipno zmago v letošnji sezoni. Če štejemo še lanski finale v Planici, so Slovenci trikrat zapored stali na najvišji stopnički na ekipni tekmi, kar je nazadnje uspelo Avstrijcem pred tremi leti. Da je bila sobotna ekipna zmaga na Poljskem zaslužena in suverena, potrjujejo tudi naslednje številke: če bi upoštevali le posamične nastope, bi bil zmagovalec Poljak Dawid Kubacki, drugi Prevc, tretji Kranjec in četrti Damjan! Čeprav so olimpijske igre pred vrati, Slovenci pa bodo v Rusiji med glavnimi favoriti za kolajne, Janus odločno zavrača razmišljanje o Sočiju: »Ne, ne razmišljamo še o olimpijskih igrah. Osredotočeni smo samo na naslednje tekme. Zdaj nas čaka Saporo, nato Willingen, olimpijske igre pa bodo prišle na vrsto ob svojem času.«