Po občini se je prisesal na Komunalo

S tem pa se očitno niso zaključili Lombarjevi posli na občinskih parkiriščih. Več ljudi nas je opozorilo, da mestnega svetnika videvajo, kako na parkirišču pred občino popravlja okvare in ureja delovanje zapornic. Sume so nam potrdili tudi na Komunali: »Jože Lombar ni zaposlen pri nas. S podjetjem LF3M smo v okviru javnega naročanja sklenili pogodbo o operativnem upravljanju, rednem vzdrževanju in izrednem naložbenem vzdrževanju parkirišč. Pogodbe so sklenjene za dobo od enega do treh let. Podjetje mesečno prejme povprečno 4500 evrov,« nam je zaupala Klara Škrabec, odgovorna za stike z javnostjo v JP Komunala Kranj.

Če je torej prej svetnikovo podjetje ustvarjalo prihodke z občino – prvo pogodbo je o tem podpisal takratni in sedanji župan Mohor Bogataj –, potem novosti v zakonodaji na področju korupcije oziroma navzkrižja interesov posla niso bistveno spremenile: zdaj svetnik ustvarja prihodke s podjetjem v večinski občinski lasti in o katerem kot član mestnega sveta in vladajoče koalicije tudi soodloča. Predstavnik Mestne občine Kranj v svetu ustanoviteljev Komunale pa je – Mohor Bogataj.

Komunala: karierna priložnost za kadre SDS in SD

Tako je Jože Lombar, kranjski svetnik, leta 2011 odločal tudi o imenovanju novega direktorja Komunale, ki je na sejah sveta sedel le nekaj metrov proč. Direktor je namreč postal mestni svetnik Evstahij Drmota (SD), ki je kasneje za pomočnika na javnem razpisu dobil svetnika, ki prav tako sedi na sejah le malo proč od Lombarja, in sicer Jureta Kristana (SDS). Že prej je službo v Komunali dobil še en svetnik SD, Beno Fekonja. Novi direktor Komunale je potem na razpisu za upravljavca kranjskih parkirišč izbral podjetnika Lombarja. Ob tem velja omeniti, da sta se v Komunali zaposlila vsaj še dva lokalna politika iz strank SD in SDS, ki pa nista mestna svetnika. Eden od njih je bil v tem času v nadzorni komisiji kranjske SDS, zdaj pa v Komunali skrbi za – parkirišča.

Jože Lombar je v preteklosti že večkrat opozoril nase. Bil je na čelu stranke, ki je predlagala Bogataja za župana in ga tudi uspešno pripeljala na županski stolček. Lombar je tudi predsednik Stranke za napredek krajevnih skupnosti, ki je zanetila »mesno afero« s tem, da je za svojo takrat še štiričlansko svetniško skupino nakupila za 5000 evrov mesnin na stroške davkoplačevalcev.