Po mnenju članov Iniciative mestni zbor (IMZ) je edini način, da se popravi žalostno stanje, v kakršnega so Maribor pahnili oblastniki različnih barv, da oblast v mestu prevzamejo vsi njegovi prebivalci. »Ugotovili smo, da občine ni nikoli zanimalo, kaj ljudje v mestu sploh hočejo, saj nima nobenega inštrumenta, kako to izvedeti. Očitno so vedno upravljali z mestom po neki svoji logiki,« je za STA povedal predstavnik IMZ Matic Primc.

Odločitve sprejemajo s konsenzom

Po vzorih iz tujine so se odločili organizirati zbore prebivalcev samoorganiziranih četrtnih skupnosti, kjer lahko ljudje predstavijo svoje probleme ter nato razpravljajo o njihovi rešitvi. Po besedah Primca so meščani pokazali veliko zanimanje, s tem da jim je bilo treba najprej pojasniti, da se na teh zborih ne rešuje parcialnih ampak le skupne probleme. »Tako se izbijamo iz tega individualističnega mišljenja, ki so nam ga zabijali v glavo zadnjih 20 let, pa je očitno zelo škodljivo.« Vse odločitve se dosegajo s konsenzom. »To smo mislili, da bo velik problem, pa se je na koncu izkazalo, da sploh ni,« je povedal Primc.

Na podlagi zborov so med drugim dosegli, da so igrišča v mariborskih vrtcih dostopna družinam tudi v popoldanskem času. Prav tako so začasno ustavili rušenje sedeža mestne četrti Koroška vrata, kjer so lokalne oblasti želele zgraditi novo stavbo. Izvedli so vrsto čistilnih akcij, uredili zapuščene izložbe na Gosposki ulici in spremenili sistem oddajanja prostorov v lasti mestnih četrti, da to ni več odvisno od osebnih nagnjenj predsednika mestne četrti.

Vsi predlogi, ki izhajajo iz zborov, so mnenje občanov

Medijsko najbolj odmevna je bila lanska akcija v Novi vasi, kjer so s pomočjo manjšega protesta dosegli, da so pristojne službe že naslednji dan uredile prehod za pešce na Prušnikovi ulici, na katerega so meščani čakali že 30 let. Po drugi strani imajo ravno v tem delu mesta največ težav z uradnim vodstvom mestne četrti, saj jim slednje dolgo časa ni dovolilo uporabe dvorane mestne četrti za zbore. »Prejšnji teden smo dosegli neke vrste dogovor. Dali so nam dva termina na mesec, s tem da nam lahko enega prestavijo, če imajo kaj bolj pomembnega na programu. Bomo videli, koliko bodo to zlorabljali,« je pojasnil Primc.

Ob tem je poudaril, da je IMZ le organizator zborov, medtem ko so razprava in ukrepi prepuščeni sodelujočim meščanom. »Vsi predlogi, ki izhajajo iz zborov, so mnenje občanov. Mi nismo nek njihov predstavnik ali servis za reševanje njihovih problemov, ampak le omogočamo, da se pogovarjajo med seboj in skupaj rešujejo težave,« je dejal.

Dejansko odražanje volje ljudstva

Zbori prebivalcev trenutno delujejo v mestnih četrtih Koroška vrata, Magdalena, Ivan Cankar, Nova vas, Radvanje, Studenci in Center. Kmalu naj bi se jim pridružili še zbori na Taboru in Pobrežju. Na enak način želijo aktivirati prebivalce v vseh 17 krajevnih skupnostih in mestnih četrtih v Mariboru ter kasneje sestaviti tudi zbor na ravni mesta, ki bi bil vzporedno telo mestnemu svetu. »Za razliko od mestnega sveta bi dejansko odražal voljo ljudstva,« je prepričan Primc.

Člani IMZ so med drugim izdelali tudi predlog participatornega proračuna, ki občanke in občane neposredno vključi v proces upravljanja z mestom, a občina nanj še ni odgovorila. Prav tako želijo sodelovati pri spremembi zakona o lokalni samoupravi, medtem ko vsakršno politično udejstvovanje odločno zavračajo. »Volilni proces ne prinaša nobenih sprememb, saj je narejen tako, da nihče, ki ni že vpet v neke strukture, sploh ne more priti vanj. Spremembo je treba narediti v strukturi,« je pojasnil Primc.

Ideja o zborih prebivalcev četrtnih skupnosti se je medtem razširila tudi drugod po Sloveniji. Po besedah Primca takšni zbori že potekajo v Ljubljani in Kopru, v pripravi so se še v Celju in Brežicah. Veliko zanimanja so pokazali tudi v avstrijskem Gradcu.