Kot je za STA povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav, so po doslej dosegljivih podatkih lansko leto glede na število obiskovalcev in ustvarjenih nočitev zaključili bistveno bolje kot leto 2012. Zabeležili so okrog deset odstotkov več nočitev, pri čemer je bil največji porast gostov iz Italije, pa tudi iz Nemčije in vzhodne Evrope.

Kar šest odstotkov manj nočitev so medtem ustvarili slovenski gosti. Njihovo število v Kranjski Gori upada vse od leta 2010, kar je verjetno tudi posledica gospodarske krize in padca kupne moči. Se pa po drugi strani povečuje število dnevnih obiskovalcev, medtem ko se za prenočevanje v Kranjski Gori Slovenci odločajo vse redkeje, če že, pa se čas njihovega bivanja skrajšuje.

V kranjskogorskem turizmu se sicer že pozitivno odraža lani začeto sodelovanje Hit Alpinee s švicarsko družbo Sophos Hotels. "Zagotovo se pozna, da je Hit Alpinea ubrala nekoliko drugačno prodajno politiko in s tem zabeležila rast števila nočitev ter kot največji turistični ponudnik zelo vplivala na boljšo obiskanost cele destinacije," je ocenila Žerjavova.

Lani je Hit Alpinea po še neuradnih preliminarnih podatkih zabeležila 217.000 nočitev, kar je 7,4 odstotka več kot leta 2012, ter povečala prihodke za tri odstotke. Ob tem je se je po besedah generalnega direktorja družbe Maartena Boersa izguba zmanjšala za 19 odstotkov.

Takšno povečanje števila nočitev je Hit Alpinea ustvarila kljub temu, da so bile decembra in tudi januarja slabe vremenske oziroma snežne razmere ter sta bila ta dva meseca zato slabša. Lani je sicer 15. januarja Kranjsko Goro vendarle pobelil sneg, ki je vztrajal do konca zime. Nato je bila dobro obiskana tudi v vročih poletnih mesecih in v mesecih nižje sezone.

Žerjavova se nadeja, da bo tudi letos vreme Kranjsko Goro kmalu obdarilo s snegom oziroma nižjimi temperaturami za izdelavo umetnega snega. Samo v zadnjih desetih dneh so namreč zaradi pomanjkanja snega v celotni destinaciji imeli za kar milijon evrov izpada prihodkov. Sobe malih ponudnikov so skorajda prazne, dnevnih gostov na smučiščih in v gostiščih ni, prav tako ni smučarjev tekačev.

Prihodnji teden bo slika sicer zanesljivo nekoliko boljša, saj Kranjska Gora ne glede na vremenske razmere gosti svetovne igre kontrolorjev letenja. "Zelo pa nas skrbi v tem trenutku, kaj bo, če tudi februarja ne bo prave zime," je dejala Žerjavova.

"Hitro potrebujemo sneg, saj bomo sicer imeli premalo rezervacij," je izpostavil tudi Boers, a dodal, da je bilo zaenkrat število odpovedi in predčasnih odhodov zaradi pomanjkanja snega relativno malo. Kot ugotavlja, je bilo ljudem za praznike najpomembneje, da so bili skupaj, snežne radosti pa bi jim bile le dodaten bonus.