Težko si je bilo predstavljati, kako bo videti otvoritvena disciplina na tradicionalni alpski smučarski lokaciji v Wengnu, potem ko so organizatorji zaradi vremenske napovedi obrnili superkombinacijski vrstni red, tako da so najbolj vsestranski alpski smučarji na svetu začeli preizkušnjo z dopoldanskim slalomom ter nadaljevali s popoldanskim smukom. Izkazalo se je, da je bilo vse skupaj zadetek v polno. Vremenoslovci so filigransko napovedali nepredvidljivo vremensko napoved, tekmovalci pa so se oddolžili z izjemno izenačeno in napeto preizkušnjo.

Sanjska slalomska vožnja je uspela Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je imel več kot sekundo prednosti pred Američanom Tedom Ligetyjem, tretji pa je bil eden redkih superkombinacijskih specialistov v svetovnem pokalu, Hrvat Natko Zrnčić - Dim. Njegov rojak Ivica Kostelić, prvi favorit za zmago, je naredil napako v slalomu, ko je v dvojni vertikali povozil količek, kar se mu zgodi sila redko. Hrvati so imeli kljub temu razlog za zadovoljstvo. Zrnčić - Dim se je namreč petič v karieri povzpel na zmagovalni oder, vsakokrat v kombinaciji. 27-letni Hrvat je prestižnim lokacijam (Val d'Isere, Kitzbuehel, Beaver Creek in Chamonix), na katerih se je uvrstil na zmagovalni oder, dodal še Wengen. V zbirki ima štiri tretja in eno drugo mesto.

Na smuku je odlična vožnja uspela Akslu Lundu Svindalu. Norvežan je napadel z 22. mesta in si v delu, ki ga na wengenskih preizkušnjah praviloma ne vidimo v prenosu, pred tekmeci pridobival ogromno prednost. Odlično je namreč drsel, a v ciljnem dvojnem ovinku naredil napako, ki ga je stala višjo uvrstitev kot peto mesto, s katerem se je znova povzpel na vodilno mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ted Ligety je na smuku dosegel 13. čas, kar je zadostovalo, da je nadoknadil zaostanek za Alexisom Pinturaultom in se veselil svoje prve superkombinacijske zmage v svetovnem pokalu. Težko predstavljiv podatek, glede na to, da je bil Ligety v tej disciplini že olimpijski prvak (v Sestrieru pred osmimi leti) ter lani v Schladmingu tudi najboljši na svetu.

Med dobitnike točk se je prvič v sezoni uvrstil Klemen Kosi. Mariborčan ni blestel, saj je dosegel 17. čas slaloma, po katerem je s povprečnim smukom nazadoval na 22. mesto. Kosiju sta do uvrstitve med najboljšo petnajsterico zmanjkali skoraj dve sekundi, kar le priča o tem, da superkombinacijske tekme v Wengnu 2014 ne bo imel v najlepšem spominu, potem ko je bil lani na istem prizorišču 14. Izmed Slovencev je tretjič v karieri na tekmi svetovnega pokala nastopil Martin Čater, ki pa je s slalomskim nastopom pokazal, da ga čaka še veliko garanja in odrekanja, če bo želel kdaj po poteh boljših smučarjev. Na smuku je bil Čater boljši in je zasedel končno 33. mesto.

»Kosijevo 22. mesto je glede na njegovo sposobnost povprečen rezultat. V slalomu je bil soliden, smuk pa ni bil najboljši. Pri Čatru smo glede na njegovo slalomsko znanje pričakovali uvrstitev med trideseterico, toda nekako je plačal davek novinca. Preveč zadržano se je lotil slaloma in izpustil lepo uvrstitev, saj je bil potem v smuku zelo konkurenčen. Zanj je škoda, ker bi bil ob boljšem slalomu precej višje na lestvici, Kosi pa je uvrstitev pokvaril v srednjem delu smuka,« je slovenska nastopa ocenil glavni trener hitrih disciplin Tadej Platovšek, ki v tej sezoni nima razlogov za zadovoljstvo. Danes bo v Wengnu smuk (ob 12.30), jutri pa slalom (prva proga ob 10.15, druga tri ure pozneje).

Ženske naj bi imele včeraj v Cortini d'Ampezzo drugi trening smuka, a je ta zaradi slabega vremena odpadel. Vremenska napoved je za konec tedna slaba, tako da bodo imeli organizatorji precej dela, da izvedejo smuk in superveleslalom. Današnji ženski smuk so včeraj prestavili na pol enajsto uro, jutri pa naj bi bil superveleslalom ob 11.30.