Celjsko okrožno sodišče bo v teh dneh odločilo o prihodnosti nekoč zelo uspešnega in hitro rastočega celjskega podjetja Kapis. Če bo sprejelo predlog NLB, ki je največja upnica, bo podjetje šlo v stečaj. Po komaj treh mesecih prisilne poravnave se je namreč izkazalo, da je bil načrt finančnega prestrukturiranja nerealen in neuresničljiv. Lastnik Kapisa Iztok Pikl je še konec lanskega septembra zatrjeval, da je sposoben podjetje, v katerem je zdaj le še pet zaposlenih, rešiti iz težav, poslovni rezultati pa kažejo, da gre vse samo še navzdol.

Tudi glavni dobavitelj gre v stečaj

NLB je uvedbo stečaja predlagala zato, ker je Kapis v zadnjih treh mesecih posloval z izgubo, precej večjo od načrtovane. Podjetje, ki se sicer ukvarja z izdelovanjem in prodajo električnih kablov, je v prvi polovici minulega leta pridelalo 4,2 milijona evrov izgube, med julijem in oktobrom je izguba znašala 128.878 evrov, samo v decembru pa je čista izguba znašala 23.453 evrov. Ker se je bistveno znižal tudi obseg prihodkov in ker je Pikl v zadnjem času posloval samo še z ozkim krogom poslovnih partnerjev, je po mnenju upnice stečaj resnično edina pametna rešitev.

Tako upraviteljici Mileni Sisinger kot predstavnikom banke naj bi Iztok Pikl dejal, da je imel Kapis v času od uvedbe postopka prisilne poravnave manj prihodkov zaradi resnih finančnih težav, ki jih ima družba Kapis Tomislavgrad v BiH. Za bosansko družbo, ki je glavni dobavitelj celjskega Kapisa in je tudi v njegovi večinski lasti, je namreč že predlagan stečaj. O Piklovem bankrotu so se razpisali tudi bosanski mediji. Iz njihovih poročil je razvidno, da jih je novica zelo presenetila, ker so pred tem o Piklovih poslovnih rezultatih pisali samo v presežkih. Kapis je Pikl ustanovil leta 1993. Na zadnji dan lanskega decembra je imela družba 1,3 milijona evrov negativnega kapitala.

Dve leti podaljševanja agonije

Neuspešna je bila tudi prisilna poravnava podjetja Keros iz Rogaške Slatine, ki je v lasti Eriha Krašovca. Gre za brata v javnosti bolj znanega Mirka Krašovca, dolgoletnega ekonoma Nadškofije Maribor, ki je bil pred kratkim na prvi stopnji obsojen na dve leti zapora zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k poslovni goljufiji na škodo EU. Erih Krašovec je pred leti odprl več trgovin, ki so na drobno prodajale gradbeni material, živila, tekstil in pohištvo, ukvarjal se je tudi z gostinstvom.

Težke razmere v trgovini, plačilna nedisciplina in ostra konkurenca so ga leta 2011 spravile na kolena. Blago je začel prodajati z negativno maržo, zaradi slabe likvidnosti ni mogel več plačevati zapadlih obveznosti. Ker je imelo podjetje v prvem četrtletju 2011 skoraj pol milijona evrov izgube in je bilo kapitalsko neustrezno, je vložil predlog za prisilno poravnavo. Po slabih dveh letih je Republika Slovenija, ki jo zastopa državno pravobranilstvo, vložila predlog za stečaj. Krašovec je sicer na sodišče pravočasno poslal predlog, da bi sodnik preložil odločanje, ker bodo podjetje dokapitalizirali, vendar ni oddal vse dokumentacije, ki so jo od njega zahtevali. Sodnik je zato njegov predlog zavrnil in v podjetju Keros uvedel stečaj.