Ključni so bili prisluhi

Med tistimi, ki so se znašli pod drobnogledom organov pregona, je bil tudi tedanji Kanglerjev podžupan Andrej Verlič, dolgoletni član Liberalne demokracije Slovenije. Kazenska ovadba ga je doletela zaradi oddaje občinskega posla za izvedbo gradbenih del pri prenovitvi Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor.

Kaj se je dogajalo v ozadju tega javnega naročila, so kriminalisti sestavili s pomočjo prisluškovanja telefonskih pogovorov najvplivnejših v mariborskem županstvu. Bilo je decembra 2009, ko naj bi Verlič poklical direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika in mu naročil, da naj spremeni besedilo razpisa tako, da bo ustrezal predvsem Konstruktorju in Stavbarju.

Pinter: Zdravstveni domovi so »njihovi«

Na neustrezno sestavljen razpis naj bi ga namreč prej opozoril Marjan Pinter, direktor in večinski lastnik zdaj že pokojnega gradbenega podjetja Konstruktor. V telefonskem klepetu ga je opomnil, da mu je že »petkrat rekel, da so zdravstveni domovi njihovi«, nakar mu je podžupan obljubil, da se bo srečal s Kanglerjem, ki bo razveljavil razpis. To se je tudi zgodilo.

Završnik naj bi potem kljub izraženim pomislekom vendarle ustrezno prilagodil besedilo razpisa, na katerem je bil nato izbran Konstruktor. Marca 2010 sta Završnik in Pintar podpisala pogodbo za prenovitev in nadgradnjo laboratorija zdravstvenega doma v vrednosti 1,7 milijona evrov. Po prepričanju tožilstva je Verlič s svojim nezakonitim posredovanjem zagotovil Konstruktorjev sponzorski denar za mariborski hokejsko-drsalni klub, ki mu je predsedoval.

Zaradi domnevne storitve kaznivih dejanj so mariborski tožilci spisali obtožnico zoper Verliča, Završnika in Pintarja, ki je zdaj postala zrela za razsojanje. Primer je mariborsko okrožno sodišče dodelilo sodnici Barbari Nerat, ki bo v torek izpeljala predobravnavni narok. Da bi na njem kdo izmed trojice priznal krivdo, je neverjetno. Vsi vpleteni namreč zatrjujejo, da niso zagrešili ničesar nezakonitega.