V Melbournu je te dni tako vroče, da na igriščih pečejo jajca, plastenke z vodo se topijo in lepijo ob tla, v trgovinah pa opažajo množično povpraševanje po brisačah. Obiskovalci jih uporabljajo v tri različne namene – ovijejo jih okoli glave kot zaščito pred soncem, z njimi si brišejo pot ter jih polagajo pod zadnjico, saj so sedeži na tribunah preveč razgreti.

Petek je bil še en dan, ko so v Melbournu zopet namerili preko 40 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo dan prej, ko se je termometer ustavil pri 43,3 stopinje Celzija. Dvoboje so prekinili za štiri ure, z izjemo obeh stadionov s streho. »Največji problem je, da nimamo pravila, pri kateri temperaturi se morajo dvoboji prekiniti. Ta odločitev je vedno zelo subjektivna. Brez dvoma bi morali dvoboje v Melbournu prekiniti že večkrat,« je opozorila nekdanja prva dama ženskega tenisa Martina Navratilova.

Igranje v vročini prav nič ne prija Rusinji Mariji Šarapovi, ki se pritožuje tudi nad slabo komunikacijo z organizatorji. »O vremenu ne dobimo nobenih obvestil, niti ne navodil, kaj je dobro storiti za ohladitev telesa,« pravi nekdanja spremljevalka slovenskega košarkarja Saše Vujačića. »Dobila sem zgolj eno elektronsko sporočilo, a takrat sem se že namakala v ledeni kopeli. Malo pozno, mar ne?«

Krči tudi med ležanjem

Rahlo nenavadno se je pred kritikami branil vodja zdravstvene službe dr. Tim Wood. »Ljudje smo se razvili na visokih ravnicah Afrike, kjer smo v hudi vročini po osem ur lovili antilope,« je dejal. »Zagotovo ni preveč prijetno igrati v takšnih pogojih, toda iz medicinskega vidika dobro vemo, da je človeško telo prilagojeno večurnemu gibanju na vročini. Drugo vprašanje pa je, ali je to humano ali ne.«

Najbolje so se v Melbournu znašli novinarji, ki dvoboje spremljajo preko televizijskih ekranov v klimatiziranih prostorih stadiona Rod Laver. Tam so izvedeli, da je vročinski udar, podobno kot lani Blaž Kavčič, doživel Britanec Jamie Murray, sicer najbolj poznan kot starejši brat Andyja Murrayja. Ob tem je imel srečo, da je v dvojicah z Avstralcem Johnom Peersom napredoval po dveh nizih. Če bi igral dlje, bi omedlel že na igrišču. V hotelu ga je obiskal brat Andy, ki je bil nato kar malo pretresen. »Tudi med ležanjem ga grabijo krči. Samo malo zamenja položaj, pa se mišice takoj zakrčijo. Ko to vidiš prvič, je precej strašljivo,« je razlagal Andy Murray, ki lani ni bil prvi v družini, ki je osvojil Wimbledon. Prehitel ga je ravno Jamie, ki je na sveti travi slavil v mešanih dvojicah leta 2009 skupaj z Jeleno Janković. Jamie Murray je dve leti pozneje prišel tudi v Slovenijo. Med dvojicami je osvojil challenger v Ljubljani, v tednu dni, ki jih je preživel v slovenski prestolnici, pa je bil večkrat gost lokalov ob Ljubljanici.

Kdo za Slovenijo?

Precej vroče bo še naprej tudi selektorju slovenske moške reprezentance Blažu Trupeju. Na papirju ima izvrstno izbrano vrsto, a njegovemu povabilu se je za zdaj odzval zgolj Blaž Kavčič. Skoraj gotovo bo prisoten še Grega Žemlja, ki naj bi bil nared vsaj za igro dvojic. Nastop je pričakovano zavrnil Aljaž Bedene, ki svoje prihodnosti v reprezentanci ne vidi. Vse večji dvomi pa se pojavljajo okoli Blaža Role. Najmlajši med povabljenci pravi, da bo imel glavno besedo njegov agent, čemur sam ne more oporekati. Kadar odločajo agentje, pa je jasno, da ima ključno vlogo denar in ne domovinska čustva. V terminu Davisovega pokala bo denar na voljo na dveh turnirjih serije challenger v Burnieju v Avstraliji ter v Chitreju v Panami, kjer je najbolj verjetno, da bo Rola spremljal dosežke Slovenije proti Portugalski. V Kranju bo tako za reprezentanco poleg Kavčiča in Žemlje nastopil Janez Semrajc, na končno odločitev Role pa čakata Nik Razboršek in Mike Urbanija.

Brez skrbi ni niti selektorica ženske izbrane vrste Tina Pisnik, za kar je kriva poškodba rebra najboljše Slovenke Polone Hercog. Štajerka je že prispela v domovino, toda tovrstne bolečine zahtevajo vsaj tri tedne počitka. Dvoboji v prvi evro-afriški skupini pokala FED bodo že nekaj dni prej, zato je nastop Hercogove v Budimpešti pod velikim vprašajem.