V ZDA se je s polno paro začela sezona objav poslovnih rezultatov. Letošnje objave bodo še posebno pomembne, saj so trenutna vrednotenja trgov na relativno visokih nivojih. Za nadaljnjo stabilno rast cen delnic bodo morali dobički družb ta vrednotenja upravičiti.

Med večjimi razočaranji je gotovo praznično poslovanje ameriškega giganta Best Buy. Trgovec je objavil precej slabe rezultate, med katerimi je najbolj boleč padec prihodkov z 11,75 na 11,45 milijarde dolarjev. Skrb povzroča dejstvo, da gre za slab rezultat, dosežen v prazničnem obdobju (november in december), ko bi moralo podjetje dosegati najboljše rezultate. Vodstvo družbe je prav tako znižalo napovedi poslovanja v zadnjem četrtletju 2013. Po objavi podatkov o poslovanju v prazničnem obdobju so prodajalci potisnili ceno delnice kar 30 odstotkov nižje in hipoma izbrisali neverjetnih 3,6 milijarde ameriških dolarjev tržne kapitalizacije družbe.

Omenimo še objavo rezultatov banke Goldman Sachs, ki je zabeležila dobiček na delnico v višini 4,6 ameriškega dolarja, kar je precej nad pričakovanji analitikov, ki so predvidevali zgolj 4,21 dolarja, vendar precej pod lanskim rezultatom, ko je dobiček znašal 5,6 dolarja na delnico. Padli so tudi prihodki, in sicer za pet odstotkov na 8,78 milijarde dolarjev. Slabše rezultate je objavila konkurenca. Banka Citigroup je zaslužila zgolj 0,82 dolarja na delnico, medtem ko so vlagatelji pričakovali 0,96 dolarja. Razočarali so tudi prihodki, ki so se znižali z 18,18 na 17,94 milijarde dolarjev. Cena delnice je po objavi rezultatov padla za dobre štiri odstotke.