Trenutno so smučišča še zelena, žičnice ne obratujejo, vreme je pretoplo, da bi jih lahko umetno zasneževali. Organizatorji tekmovanja bodo sneg za skakalnico pripeljali iz štirih sosednjih nemških dežel, 2500 kubičnih metrov snega so naročili v pokritih smučarskih dvoranah Neuss in Bispingen, nekaj snega bodo pripeljali z baden-würtemberškega smučišča Titisee Neustadt, v Bremerhavnu pa so za vsak slučaj naročili še zdrobljen led.

To, kar si lahko privoščijo v Willingenu, so bolj ali manj neuresničljive sanje večine nizkoležečih nemških smučišč, ki se jih sredi januarja zlagoma loteva obup. Še posebej tam, kjer so v zadnjih letih veliko investirali v umetno zasneževanje, je letošnja zima prava katastrofa. Pri temperaturah, ki se praktično že ves januar gibljejo precej nad ničlo, so tudi še tako napredni sistemi zasneževanja brez moči.

Turistični delavci so sicer v nižjeležečih smučiščih vajeni muhastih zim, a letošnja je vseeno drugačna. To potrjujejo tudi številke nemške meteorološke službe, ki kažejo, da so temperature v letošnjem januarju za kar 5 stopinj višje, kot je sicer povprečje v tem mesecu, podobno pa je bilo že decembra, tedaj so povprečje zadnjih let presegale za 3 stopinje. Letošnja zima je tako druga najtoplejša od začetka merjenj leta 1901, le leta 2006/07 je bilo še za nekaj stopinj topleje.

Niso še obupali

Večina smučišč, ki so v zimah, ko je bilo snega dovolj, dobro poslovala, je v zadnjih letih vlagala milijonske vsote v ponudbo, ki ni odvisna od snežne odeje. Samo v Willingenu so za različne projekte porabili 50 milijonov evrov. V vasici s 3000 prebivalci ima tako kar 40 hotelov svoje lastne bazene in wellnes centre, kraj ima dvorano za drsanje, dvorano za plezanje, karting center in vodni park. V bližini je množica označenih pohodnih poti in stez za gorska kolesa. Toda od okoli 270 smučišč v Nemčiji imajo takšne možnosti le redka, večino ob sedanjih temperaturah tarejo hude skrbi.

Če so nekako še zadržali goste okoli božiča in novega leta, večinoma gre za vnaprejšnje rezervacije in v precejšnji meri tudi za goste iz tujine, so sedaj hoteli in gostišča prazni. Januar sicer po obisku gostov ni najmočnejši mesec, toda če sneg pride šele marca in aprila, je nastalo luknjo nemogoče nadomestiti.

Kljub temu še niso vrgli puške v koruzo, kritično bi bilo šele, če bi se takšno stanje ponavljalo več sezon zapored, je dejal Hannes Rechennauer, podpredsednik združenja nemških žičnic. Obračun bo narejen konec marca, pravi, in februar je po navedbah nemškega turističnega združenja najpomembnejši smučarski mesec v Nemčiji, med drugim zaradi pustnega karnevala ter zimskih počitnic v Nemčiji in na Nizozemskem. Kar v Nemčiji izgubljajo gostinci in žičničarji na višinah pod in okoli 1000 metrov nad morjem, pridobivajo smučarski centri v Alpah. Na najvišje ležečem smučišču v Nemčiji, Zugspitze, se tega dobro zavedajo. Snežna odeja je trenutno debela 1,35 metra. To sicer za ta čas ni veliko in tudi na tem visokogorskem smučišču so v zadnjih dneh beležili le stopinje nad ničlo, a zadostuje, da so v pogonu vse naprave. Pomanjkanja snega v naravi pa se veselijo tudi dvoranska smučišča. V Nemčiji jih je ta čas pet, v alpskem centru Bottrop v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je proga dolga 640 metrov, v zadnjih tednih beležijo 15-odstotni porast števila obiskovalcev.

Še sreča, da je bil mrzel november

Še boljše novice prihajajo iz Tirolske, kjer turistični delavci sporočajo, da so z letošnjo sezono zelo zadovoljni. Večjih odpovedi vnaprej rezerviranih nočitev ni. Zgodnja zima na Tirolskem, ki se je letos začela že novembra, je poskrbela za izvrsten začetek sezone, samo v novembru so imeli v tirolskih smučarskih središčih nekaj čez 900.000 nočitev, kar je največ doslej. Hkrati so žičničarji izkoristili nizke temperature konec novembra in v začetku decembra ter si naredili velike zaloge umetnega snega. Z nekaj več težavami se srečujejo le v Innsbrucku, kjer trenutno predvsem gosti iz Rusije in Ukrajine skrbijo za to, da ni pretiranega upada nočitev, Harald Ultsch iz tirolske gospodarske zbornice pa pravi, da ga trenutno pomanjkanje snega za zdaj še ne skrbi, težje bi bilo, če bi brez snežnih padavin in nizkih temperatur ostali tudi v februarju.

S pomanjkanjem snega pa očitno nimajo težav na smučiščih v južnem delu Alp. V dolini Ötztal so smučišča obilno oskrbeli s snegom že konec decembra, podobno je tudi v dolini Pitztal. V St. Antonu na Arlberškem, v Ischglu in v dolini Zillertal glede snega nimajo skrbi, na pobočjih okoli Kitzbühla so trenutno idealni pogoji za smučanje.

Enaka poročila prihajajo tudi iz avstrijske Koroške. »Na vseh smučiščih prevladujejo odlični pogoji, proge so izvrstno pripravljene,« pravi Christian Kresse, direktor koroške turistične organizacije Kärnten Werbung. V Mokrinah je trenutno 255 cm snega, od tega 75 cm novega. Na Osojščici je na vrhu 120 cm snega, ob srednji gondolski postaji 40 cm, v Bad Kleinkirchheimu je od 60 do 120 cm snega.

Kljub temu so tudi na Koroškem in vzhodnem Tirolskem snežne razmere zelo različne. Na zahodu so bile padavine nad 1500 metri pretežno snežne, v teh predelih trenutno leži več kot meter visoka snežna odeja. Celo v mnogih zahodnih dolinah leži sneg. Drugače je na vzhodu, kjer je tudi nad 1000 metri večinoma deževalo. Tudi v prihodnjih dneh na severu Avstrije ne pričakujejo večje količine padavin, na jugu, torej na Koroškem in vzhodnem Tirolskem, pa bo od petka znova deževalo in snežilo.